טיולים גיאוגרפים עם מיטב המומחים | החברה הגיאוגרפית
טיולים גיאוגרפים עם מיטב המומחים | החברה הגיאוגרפית 03-5639000

לאן

בחרו יעד

אבו דאביאוגנדהאוזבקיסטןאוסטריהאוסטרליהאוסטרליה והפסיפיקאוקראינהאזרבייג'ןאיחוד האמירויותאיטליהאיי גלפגוסאיי הבהמאסאיי הפיליפיניםאיי סיישלאיי פיג'יאיי פלאואינדונזיהאיסלנדאירופה ואסיה התיכונהאירלנדאלבניהאלסקהאמריקהאנגליהאנדלוסיהאנטארקטיקהאנטארקטיקה והקוטב הצפוניאנטרטיקהאנטרקטיקהאפריקהאקוודורארגנטינהארה"בארמניהארצות הבריתאתונהאתיופיהבאקובהוטןבוטאןבוטסואנהבולגריהבוליביהבוסניהבוצואנהבורמהבחרייןבלגיהבלטיותבלקןבניןברזילבריטניהברליןברצלונהגאורגיהגואטמלהגיאורגיהגלאפגוסגלפגוסגרוזיהגרינלנדגרמניהדאגסטןדגסטןדובאידרום אמריקהדרום אפריקהדרום הודודרום קוריאהדרך המשיהאיים האזורייםהאיים המלדיבייםהאיים הקנרייםהארצות הבלטיותהבלטיותהודוהוואיהולנדהונגריההמדינות הבלטיותהמזרח הרחוקהמלדיבייםהפיליפיניםהפירינאיםהפירנאיםהקוטב הדרומיהקוטב הצפוניהקנריםהרי הרוקיויאטנםוייטנאםוייטנםוינהזימבבואהזימבבווהזמביהזנזיברחבל הבלקןטאיוואןטאיווןטביליסיטורקיהטיבטטיוואיןטיוואןטייוואןטנזניהטרינידדיווןיפןירדןכללילאוסלונדוןליטאלפלנדמדגסקרמדינות בלטיותמוזמביקמונגוליהמונטנגרומוסקבהמיאנמר (בורמה)מלטהמערב קנדהמצריםמקדוניהמקסיקומרוקומרכז אמריקהנאפולינורבגיהנורווגיהנורמנדיניו זילנדנמיביהנפאלסיבירסיישלסיןסיציליהסנט פטרבורגסנט פטרסבורגספרדסקוטלנדסרדיניהסרי לנקהעמק נהר הרייןפוליהפוליןפולינזיה הצרפתיתפורטוגלפטגוניהפיליפיניםפירינאיםפירנאיםפלאופנמהפפואה גיניאה החדשהפפואה ניו גיניפרוצ'ילהצפון איטליהצפון אמריקהצפון ספרדצרפתקובהקולומביהקונגוקוסטה ריקהקוריאהקוריאה הדרומיתקורסיקהקזחסטןקירגיזסטןקמבודיהקמצ'טקהקנדהקניהקפריסיןרואנדהרומארומניהרוסיהרכס הפירנאיםשוויץשפיצברגןתאילנדתורכיה

איך

בחרו סוג טיול

סוגי טיולים מיוחדים

מתי

בחרו תאריך

13 עובדות קטנות על כריש אחד ענק

13 עובדות קטנות על כריש אחד ענק

מאת אמיר גור

כל מה שרציתם לדעת על הדג השני הכי גדול בעולם, הכריש הענק (Basking Shark).

1. הכריש המשתזף

בשנת 1769 האמינו חוקרי הטבע שהכריש הענק, שנוהג לבלות זמן רב על פני המים, מגיע לשם כדי “לתפוס צבע”, לכן קראו לו “הכריש המשתזף” (Basking shark), רק מאוחר יותר התברר שהוא עושה זאת לצרכי תזונה בלבד. והצבע? טבעי!

2. פה גדול

יש לכריש הענק מאות שיניים קטנטנות, אולם הוא לא עושה בהן שימוש לתזונה. הוא פשוט שוחה עם פה (ענקי) פעור ומסנן פלנקטון מהמים.

3. מסננת ענקית

בשעה בודדת כריש ענק יחיד יכול לסנן כ-180 טונות של מים, דרך פתחי הזימים שלו. נראה אם תצליחו לחשב בכמה שעות יסננו 7 כרישי ענק רעבים בריכה אולימפית, עם נפח מים של 2,500 מ”ק?

4. מי יותר גדול ממני?

זהו הדג השני הכי גדול באוקיינוסים, אחרי כריש הלווייתן, ולפני העמלץ הלבן (שהוא השלישי, אולם בהפרש ניכר).

5. דג בגודל מיניבוס

אז כמה גדול הכריש הענק? דמיינו דג בגודל של מיניבוס! באורך שיכול להגיע לכ-12 מטרים ומשקל של כ-4 טונות ויותר. רוחב פיו בלבד מגיע לכמטר שלם! אך עם כל הגודל הזה – הוא ניזון מבעלי חיים פלנקטוניים זעירים: סרטנים קטנים, ביצי דגים וחסרי חוליות קטנים אחרים, שנעים בגוף המים.

6. דג השמש המקורי

במשך השנים כריש הענק זכה לשמות רבים ומשונים, ביניהם “כריש הפיל”, “כריש עצם” ועוד. בסקוטלנד ובאירלנד נהגו לכנות אותם Sunfish (דג השמש), אבל במאה ה-18 אותו שם ממש נדד לדג אחר, המולה מולה (הגדול שבדגי הגרם).

7. הכריש הספורטיבי

כריש הענק יכול לזנק החוצה מהמים, בדומה למיני כרישים אחרים עם מבנה גוף “ספורטיבי” יותר – ולרחף לגמרי באוויר! לא ברורה לגמרי הסיבה, ייתכן שזה כדי להרשים את בנות המין היפה, או כדי להיפטר מטפילים שונים. ב-1937 ענק מזנק כזה פגע (בטעות) בסירה קטנה שהתקרבה יותר מדי, בזמן הלא נכון, והפך אותה. שלושת האנשים שהיו על הסירה טבעו, אבל תהיו בטוחים שאף כריש ענק לא טרף אותם!

8. איך הוא צף?

לכרישי הענק פטנט ייחודי לציפה: הכבד שלהם עשיר בשמן. בניגוד למרבית מיני הדגים שיש להם שלפוחית ציפה שמסייעת להם בציפה באמצעות ויסות הגז שבתוכה, מיני כרישים אחדים אימצו לעצמם מנגנון אחר: כבד עתיר שמן. השמן קל מהמים ומעניק לכריש ציפה, שמפצה על המשקל הרב שלהם הנגזר מגופם הענקי. ללא הכבד שלהם, כריש הענק היה שוקע למצולות כאבן גדולה. בגלל השמן הזה, כרישי הענק ניצודו בעבר במספרים גדולים. השמן היה המשאב העיקרי, ושימש דלק למנורות במאות ה-18 וה-19. מאוחר יותר החלו להשתמש בשמן הנ”ל גם בתעשיית הבשמים, הבדים ועוד. במאה ה-20 הצטרפה לחגיגה גם תעשיית הברזל, בה הוא שימש לייצור פלדה. בין השנים 1946 ל-1986, ניצודו באירלנד, סקוטלנד ונורבגיה כ-77,000 כרישי ענק, ומעטים נותרו. למרבה המזל, כיום אסור לצוד אותם במרבית חלקי העולם, והאוכלוסייה מתחילה להתאושש.

9. מי טורף את הענקים?

אויביו הטבעיים היחידים של הכריש הענק הם הלווייתן הקטלן והעמלץ הלבן – וגם זה לא בטוח. למעשה לא היו תצפיות ודאיות של ציד של כריש ענק על ידי טורפים, אבל שני טורפי העל הללו נצפו פעמים ספורות ניזונים מגופות של כרישי ענק.

10. לאן נעלמים כרישי הענק כשהים קפוא?

בעבר סברו שבחורף, כשלהקות כרישי הענק נעלמות מחופי אירופה וצפון אמריקה, הן למעשה מעמיקות אל קרקעית הים, והכרישים עוברים למצב של תרדמת חורף. “ברגעים אלה ממש”, נכתב במאמר מדעי משנת 1962, “ייתכן שלהקות גדולות של כרישי ענק נחות בשקט על קרקעית האוקיינוס”. מחקר מדעי משנת 2009 פתר את החידה, ובעזרת תיוג ועקיבה באמצעות לוויין הוא מיפה את כיוון נדידתם, ואיתר פרטים בים הקריבי, באזורים טרופיים שונים, ובדרום עד לברזיל. ואמנם בתקופה זו הכרישים ממעטים לאכול בפני השטח (או להשתזף), ומבלים את מרבית זמנם בשחייה בעומקים שבין 200 ל-1,000 מטר מתחת לפני הים.

11. בעקבות הריח

לא נעים להודות, אבל כרישי ענק מסריחים למדי! שכבת הריר שעל גופם, שמטרתה להגן מטפילים, היא למעשה תערובת עתירת אמוניה, בדומה לשתן. דייגים טוענים שהם מסוגלים להריח כריש ענק שנמצא כל כולו בתוך המים, ממרחק רב ותוך כדי הפלגה!

12. אבולוציה מתכנסת

כרישי הענק אינם קרובים של כרישי הלווייתן, וגם לא של כריש נוסף שמסנן פלנקטון מהמים – כריש גדול פה. שלושת הענקים המסננים פיתחו את צורת התזונה הדומה בנפרד זה מזה, תופעה הידועה בקרב הביולוגים כ”אבולוציה מתכנסת”.

13. מאמינים במפלצות ים?

בעבר קיומם של דרקוני ים, נחשי ענק, קראקן ואף פלזיוזאורים (זוחלים ימיים בני זמנם של הדינוזאורים) קיבל חיזוק מזיהוי שגוי של גופות כרישי ענק שנשטפו לחוף במצב ריקבון מתקדם, כשייכות, כביכול, לכל אותם יצורים מיתולוגיים. זהותם האמיתית של הפגרים התבררה רק עם בדיקת הרקמות, שעזרה לשייך אותם ל”מפלצת הימית” הנכונה… כריש הענק!

רוצים לצלול עם הכריש הענק? צרו איתנו קשר בטלפון 03-5639040, או מלאו את הטופס ואנו נחזור אליכם בהקדם.

מעוניינים להצטרף לטיול?
נמצאו שגיאות בטופס

הטופס בשליחה
אנא המתינו לאישור

תודה שפניתם אלינו! 
ניצור איתכם קשר בקרוב

רוצים להצטרף לטיול?
צרו קשר

נמצאו שגיאות בטופס

הטופס בשליחה
אנא המתינו לאישור

תודה שפניתם אלינו! 
ניצור איתכם קשר בקרוב

כדאי לקרוא