13 עובדות קטנות על כריש אחד ענק
כל מה שרציתם לדעת על הדג השני הכי גדול בעולם, הכריש הענק (Basking Shark).
1. הכריש המשתזף
בשנת 1769 האמינו חוקרי הטבע שהכריש הענק, שנוהג לבלות זמן רב על פני המים, מגיע לשם כדי “לתפוס צבע”, לכן קראו לו “הכריש המשתזף” (Basking shark), רק מאוחר יותר התברר שהוא עושה זאת לצרכי תזונה בלבד. והצבע? טבעי!
2. פה גדול
יש לכריש הענק מאות שיניים קטנטנות, אולם הוא לא עושה בהן שימוש לתזונה. הוא פשוט שוחה עם פה (ענקי) פעור ומסנן פלנקטון מהמים.
3. מסננת ענקית
בשעה בודדת כריש ענק יחיד יכול לסנן כ-180 טונות של מים, דרך פתחי הזימים שלו. נראה אם תצליחו לחשב בכמה שעות יסננו 7 כרישי ענק רעבים בריכה אולימפית, עם נפח מים של 2,500 מ”ק?
4. מי יותר גדול ממני?
זהו הדג השני הכי גדול באוקיינוסים, אחרי כריש הלווייתן, ולפני העמלץ הלבן (שהוא השלישי, אולם בהפרש ניכר).
5. דג בגודל מיניבוס
אז כמה גדול הכריש הענק? דמיינו דג בגודל של מיניבוס! באורך שיכול להגיע לכ-12 מטרים ומשקל של כ-4 טונות ויותר. רוחב פיו בלבד מגיע לכמטר שלם! אך עם כל הגודל הזה – הוא ניזון מבעלי חיים פלנקטוניים זעירים: סרטנים קטנים, ביצי דגים וחסרי חוליות קטנים אחרים, שנעים בגוף המים.
6. דג השמש המקורי
במשך השנים כריש הענק זכה לשמות רבים ומשונים, ביניהם “כריש הפיל”, “כריש עצם” ועוד. בסקוטלנד ובאירלנד נהגו לכנות אותם Sunfish (דג השמש), אבל במאה ה-18 אותו שם ממש נדד לדג אחר, המולה מולה (הגדול שבדגי הגרם).
7. הכריש הספורטיבי
כריש הענק יכול לזנק החוצה מהמים, בדומה למיני כרישים אחרים עם מבנה גוף “ספורטיבי” יותר – ולרחף לגמרי באוויר! לא ברורה לגמרי הסיבה, ייתכן שזה כדי להרשים את בנות המין היפה, או כדי להיפטר מטפילים שונים. ב-1937 ענק מזנק כזה פגע (בטעות) בסירה קטנה שהתקרבה יותר מדי, בזמן הלא נכון, והפך אותה. שלושת האנשים שהיו על הסירה טבעו, אבל תהיו בטוחים שאף כריש ענק לא טרף אותם!
8. איך הוא צף?
לכרישי הענק פטנט ייחודי לציפה: הכבד שלהם עשיר בשמן. בניגוד למרבית מיני הדגים שיש להם שלפוחית ציפה שמסייעת להם בציפה באמצעות ויסות הגז שבתוכה, מיני כרישים אחדים אימצו לעצמם מנגנון אחר: כבד עתיר שמן. השמן קל מהמים ומעניק לכריש ציפה, שמפצה על המשקל הרב שלהם הנגזר מגופם הענקי. ללא הכבד שלהם, כריש הענק היה שוקע למצולות כאבן גדולה. בגלל השמן הזה, כרישי הענק ניצודו בעבר במספרים גדולים. השמן היה המשאב העיקרי, ושימש דלק למנורות במאות ה-18 וה-19. מאוחר יותר החלו להשתמש בשמן הנ”ל גם בתעשיית הבשמים, הבדים ועוד. במאה ה-20 הצטרפה לחגיגה גם תעשיית הברזל, בה הוא שימש לייצור פלדה. בין השנים 1946 ל-1986, ניצודו באירלנד, סקוטלנד ונורבגיה כ-77,000 כרישי ענק, ומעטים נותרו. למרבה המזל, כיום אסור לצוד אותם במרבית חלקי העולם, והאוכלוסייה מתחילה להתאושש.
9. מי טורף את הענקים?
אויביו הטבעיים היחידים של הכריש הענק הם הלווייתן הקטלן והעמלץ הלבן – וגם זה לא בטוח. למעשה לא היו תצפיות ודאיות של ציד של כריש ענק על ידי טורפים, אבל שני טורפי העל הללו נצפו פעמים ספורות ניזונים מגופות של כרישי ענק.
10. לאן נעלמים כרישי הענק כשהים קפוא?
בעבר סברו שבחורף, כשלהקות כרישי הענק נעלמות מחופי אירופה וצפון אמריקה, הן למעשה מעמיקות אל קרקעית הים, והכרישים עוברים למצב של תרדמת חורף. “ברגעים אלה ממש”, נכתב במאמר מדעי משנת 1962, “ייתכן שלהקות גדולות של כרישי ענק נחות בשקט על קרקעית האוקיינוס”. מחקר מדעי משנת 2009 פתר את החידה, ובעזרת תיוג ועקיבה באמצעות לוויין הוא מיפה את כיוון נדידתם, ואיתר פרטים בים הקריבי, באזורים טרופיים שונים, ובדרום עד לברזיל. ואמנם בתקופה זו הכרישים ממעטים לאכול בפני השטח (או להשתזף), ומבלים את מרבית זמנם בשחייה בעומקים שבין 200 ל-1,000 מטר מתחת לפני הים.
11. בעקבות הריח
לא נעים להודות, אבל כרישי ענק מסריחים למדי! שכבת הריר שעל גופם, שמטרתה להגן מטפילים, היא למעשה תערובת עתירת אמוניה, בדומה לשתן. דייגים טוענים שהם מסוגלים להריח כריש ענק שנמצא כל כולו בתוך המים, ממרחק רב ותוך כדי הפלגה!
12. אבולוציה מתכנסת
כרישי הענק אינם קרובים של כרישי הלווייתן, וגם לא של כריש נוסף שמסנן פלנקטון מהמים – כריש גדול פה. שלושת הענקים המסננים פיתחו את צורת התזונה הדומה בנפרד זה מזה, תופעה הידועה בקרב הביולוגים כ”אבולוציה מתכנסת”.
13. מאמינים במפלצות ים?
בעבר קיומם של דרקוני ים, נחשי ענק, קראקן ואף פלזיוזאורים (זוחלים ימיים בני זמנם של הדינוזאורים) קיבל חיזוק מזיהוי שגוי של גופות כרישי ענק שנשטפו לחוף במצב ריקבון מתקדם, כשייכות, כביכול, לכל אותם יצורים מיתולוגיים. זהותם האמיתית של הפגרים התבררה רק עם בדיקת הרקמות, שעזרה לשייך אותם ל”מפלצת הימית” הנכונה… כריש הענק!
רוצים לצלול עם הכריש הענק? צרו איתנו קשר בטלפון 03-5639040, או מלאו את הטופס ואנו נחזור אליכם בהקדם.
10 דברים שכדאי לדעת על ספארי צלילה בירדן
בא לכם לצלול בחו”ל, אבל בקטנה? כדאי שתכירו את ממלכת ירדן, השכנה שמעבר למפרץ. יש בה צלילות מקסימות שמתאימות לכל רמת צלילה, לכל חור בלו”ז ולכל חור בכיס.
האיים המלדיביים: מפרץ האניפארו
מפרץ האניפארו, או לגונת האניפארו מהווה מוקד עלייה לרגל לחובבי טבע וצוללים שרוצים להיפגש עם “הגדולים” של האוקיינוסים, במספרים גדולים. המפרץ הוכרז בשנת 2011 כאתר מורשת טבע של ארגון UNESCO העולמי, וזה שם את המקום בשורה אחת עם שמורות טבע עולמיות מפורסמות כאיי גלפגוס, שמורת קומודו ואחרים.
"לשקע שלי שני פינים" – שקעים ותקעים בעולם
אתם יוצאים לספארי צלילה, איזה כיף לכם! כבר ארזתם את המצלמה ואת הפנס החביב עליכם, ואת המטענים המתאימים… ואז פתאום נזכרתם שלחשמל חוקים משלו, והם משתנים בין מדינות שונות בעולם. מהם החוקים ומה חשוב לקחת בחשבון לפני שקונים מתאמי חשמל שונים? על כך ננסה לענות בכתבה.
צלילת נייטרוקס - אוויר מועשר בחמצן
עולם הצלילה התפתח משמעותית בעשור האחרון – החל מגידול בכמות העוסקים בספורט הצלילה, דרך הרחבת מגוון יעדי הצלילה אליהם שואפים להגיע, וכלה בעלייה במודעות לבטיחות בצלילה – הן למען הצוללים עצמם והן למען השונית ובעלי החיים שבה. הכתבה הבאה תעסוק באחד האמצעים החשובים ביותר למניעת סיכוני צלילה שונים: “צלילת נייטרוקס”.
איך אורזים לספארי צלילה?
לפני יציאה לספארי צלילה כדאי לחשוב על אופן אריזת המזוודה, חלוקה נכונה של הציוד והיכרות עם “חוקי המשחק” של חברות התעופה, כדי להבטיח שהכל יעבור חלק, תרתי משמע. אז איך נערכים נכון? לטיפים והמלצות היכנסו לכתבה.
צ'ק ליסט אריזה לספארי צלילה וטיול נלווה
יוצאים לספארי צלילה? הכנו במיוחד עבורכם צ’ק ליסט של הדברים שכדאי לכם לארוז לקראת היציאה לטיול מסוג זה. מהנסיון שלנו, חשוב לאזן בין מה שצריך, למה שרוצים ולמה שאומר המשקל של חברת התעופה…. אז כדי שלא תשכחו שום דבר חשוב, היכנסו לכתבה.
ספארי צלילה בסוקורו, מקסיקו
ברוכים הבאים לארץ הטאקו, הסומבררו והכרישים! סוקורו, אי וולקני הממוקם כ-600 ק”מ מערבית לחופי מקסיקו, הוא אחד מיעדי הצלילה המרתקים ביותר, בזכות עושר הדגה, הנופים מעל ומתחת למים, מיני הכרישים – שמציפים את האזור בכמויות, וכמובן – בזכות המנטות האוקייניות גדולות הכנף, שפוקדות את האי בנקודות קבועות, ומגלות עניין רב בצוללים.
עידן המחשב: 5 סיבות טובות להשתמש במחשב צלילה
טבלאות הצלילה הספורטיבית היו בעבר כלי מרכזי בתכנון הצלילה. היום יש אביזר צלילה שהפך את חיינו לקלים יותר, חכמים יותר, ובעיקר – לבטוחים יותר – מחשב הצלילה. בכתבה, כמה סיבות טובות להתחיל להסתובב עם מחשב.
ריף הוק – מה זה, איך משתמשים בזה ומהיכן משיגים כזה?
לא כולם מכירים את ה”ריף הוק” (Reef hook), גם אם הם צוללים מנוסים שכבר ראו עולם. לא מדובר בפריט חובה שבלעדיו לא ניתן לצלול, אך בהחלט באביזר צלילה שהופך את צלילות הזרם לחוויה אחרת לגמרי, ועוזר להאריך את זמן השהות באזורים דינמיים, ללא השקעת מאמץ נוסף מצדכם.
ביטוח לספארי צלילה: כל מה שצריך לדעת
אחת השאלות שעולות כמעט לפני כל טיול צלילה היא “איזה ביטוח צריך לעשות..?”. כמו כל דבר טוב, התשובה לשאלה זו מתחלקת לשתיים, כתלות בגיל הצולל וברמת הכיסוי הדרושה לו. כל מה שאתם צריכים לדעת בנושא ביטוח לספארי צלילה – בכתבה שלפניכם.
ספארי צלילה קסום באי זנזיבר
לאן אתם? שאלה הבודקת הבטחונית בנתב”ג. “לזנזיבר” קרנו אליה בפרצופים מאושרים. רק השם שהתגלגל בפינו טמן בחובו הבטחה אקזוטית קסומה. מי-טל גבינג, מדריכת טיולי צלילה בחברה הגיאוגרפית, חזרה מספארי צלילה בזנזיבר, והיא כאן כדי לספר מה מחכה לכם באי התבלינים, מעל ומתחת למים.
ספארי צלילה במלדיביים - גן עדן בגובה פני הים
שוב ההתרגשות הזו שלפני. לא משנה כמה פעמים הייתי שם, עדיין יש תמיד את ההתרגשות שלפני. הציפייה הזו, לתחושות שיש רק שם: השקט, הנוף המדהים, החול הלבן, ומי הטורקיז. ומנגד לכל השקט הזה – הטירוף, המסיבה הגדולה של מתחת למים. האיים המלדיביים. כל קבוצה שאני נוסעת איתה, מסכמת בזה שככה כנראה נראה גן עדן.
ספארי צלילה עם כרישים - 10 טיפים לכרישאי המתחיל
הידעתם שיותר צוללנים נפגעים מהתחשמלות של טוסטר חשמלי מאשר מתקיפת כריש? ועם זאת, אסור לזלזל בכרישים כאשר אתם פוגשים אותם בצלילות. אנחנו מאמינים שצלילה עם כרישים היא דבר נפלא, ולכן ריכזנו עבורכם 10 טיפים חשובים, שכדאי לכם לשנן לפני שתצאו לפגוש אותם בשטח.
אתרי הצלילה המפורסמים ביותר בעולם
בכל מקום שבו יש ים, יש אתרי צלילה. ריכזנו כאן רשימה של אתרי הצלילה המפורסמים ביותר בעולם. אלה הם לאו דווקא האתרים הטובים ביותר, אבל הם בהחלט אתרים שכדאי להכיר, ואם יזדמן לכם להיות באזור, המידע הזה יוכל להיות שימושי מאוד ולהפוך מפנטזיה למציאות…
10 דברים שכדאי לדעת על ספארי צלילה בגלפגוס
אם צללתם כבר בכמה מקומות בעולם, אם אתם לא בהכרח מחפשים “גן עדן” פסטורלי ורגוע’ אלא אקשן מטורף ואקסטרים של טבע ובעלי חיים, אם אתם אוהבים כרישים ואם עוד לא הייתם בגלפגוס (או אם הייתם ולא צללתם) – הכתבה הזו היא בשבילכם!
10 דברים שכדאי לדעת על ספארי צלילה במלדיביים
אחרי שצללתם באילת ובים התיכון, ואולי גם בטיול שלכם במקסיקו– כנראה שהאיים המלדיביים הם היעד הבא שלכם. זהו גן עדן אמיתי, מעל ומתחת למים, עם עושר אדיר של אלמוגים, דגים, כרישים ומנטות. כאן תגלו כל מה שאתם צריכים לדעת לקראת טיול הצלילה שלכם במלדיביים.
משקלים משוערים עבור ציוד צלילה וציוד אישי, באריזה לספארי צלילה
כשאורזים לקראת ספארי צלילה, למשקל הציוד יש משמעות גדולה. הכנו במיוחד עבורכם טבלת משקלים משוערים לציוד הצלילה והציוד האישי, על מנת לעזור לכם לארוז בקלות.