טיולים גיאוגרפים עם מיטב המומחים | החברה הגיאוגרפית
טיולים גיאוגרפים עם מיטב המומחים | החברה הגיאוגרפית 03-5639000

לאן

בחרו יעד

אבו דאביאוגנדהאוזבקיסטןאוסטריהאוסטרליהאוסטרליה והפסיפיקאוקראינהאזרבייג'ןאיחוד האמירויותאיטליהאיי גלפגוסאיי הבהמאסאיי הפיליפיניםאיי סיישלאיי פיג'יאיי פלאואינדונזיהאיסלנדאירופה ואסיה התיכונהאירלנדאלבניהאלסקהאמריקהאנגליהאנדלוסיהאנטארקטיקהאנטארקטיקה והקוטב הצפוניאנטרטיקהאנטרקטיקהאפריקהאקוודורארגנטינהארה"בארמניהארצות הבריתאתונהאתיופיהבאקובהוטןבוטאןבוטסואנהבולגריהבוליביהבוסניהבוצואנהבורמהבחרייןבלגיהבלטיותבלקןבניןברזילבריטניהברליןברצלונהגאורגיהגואטמלהגיאורגיהגלאפגוסגלפגוסגרוזיהגרינלנדגרמניהדאגסטןדגסטןדובאידרום אמריקהדרום אפריקהדרום הודודרום קוריאהדרך המשיהאיים האזורייםהאיים המלדיבייםהאיים הקנרייםהארצות הבלטיותהבלטיותהודוהוואיהולנדהונגריההמדינות הבלטיותהמזרח הרחוקהמלדיבייםהפיליפיניםהפירינאיםהפירנאיםהקוטב הדרומיהקוטב הצפוניהקנריםהרי הרוקיויאטנםוייטנאםוייטנםוינהזימבבואהזימבבווהזמביהזנזיברחבל הבלקןטאיוואןטאיווןטביליסיטורקיהטיבטטיוואיןטיוואןטייוואןטנזניהטרינידדיווןיפןירדןכללילאוסלונדוןליטאלפלנדמדגסקרמדינות בלטיותמוזמביקמונגוליהמונטנגרומוסקבהמיאנמר (בורמה)מלטהמערב קנדהמצריםמקדוניהמקסיקומרוקומרכז אמריקהנורבגיהנורווגיהנורמנדיניו זילנדנמיביהנפאלסיבירסיישלסיןסיציליהסנט פטרבורגסנט פטרסבורגספרדסקוטלנדסרדיניהסרי לנקהעמק נהר הרייןפוליןפולינזיה הצרפתיתפורטוגלפטגוניהפיליפיניםפירינאיםפירנאיםפלאופנמהפפואה גיניאה החדשהפפואה ניו גיניפרוצ'ילהצפון איטליהצפון אמריקהצפון ספרדצרפתקובהקולומביהקונגוקוסטה ריקהקוריאהקוריאה הדרומיתקורסיקהקזחסטןקירגיזסטןקמבודיהקמצ'טקהקנדהקניהקפריסיןרואנדהרומניהרוסיהרכס הפירנאיםשוויץשפיצברגןתאילנדתורכיה

איך

בחרו סוג טיול

סוגי טיולים מיוחדים

מתי

בחרו תאריך

האיים המלדיביים: מפרץ האניפארו

צילום: אמיר גור

האיים המלדיביים: מפרץ האניפארו

מאת אמיר גור

מפרץ האניפארו, או לגונת האניפארו, מהווה מוקד עלייה לרגל לחובבי טבע וצוללים שרוצים להיפגש עם “הגדולים” של האוקיינוסים, במספרים גדולים. המפרץ הוכרז בשנת 2011 כאתר מורשת טבע של ארגון UNESCO העולמי, וזה שם את המקום בשורה אחת עם שמורות טבע עולמיות מפורסמות כאיי גלפגוס, שמורת קומודו ואחרים. מסוף יולי ועד תחילת-אמצע ספטמבר, בעיצומה של עונת המונסון הדרום-מערבי, המים מתמלאים בפלנקטון ובעקבותיו פריחה של דגה וחיות גדולות, שניזונות מהפלנקטון. בראש רשימת “המבוקשים” נמצאים כמובן כרישי הלווייתן והמנטות, שניים מהענקים המרשימים ביותר של האוקיינוסים, שהאיים המלדיביים מהווים הוט-ספוט (נקודה חמה) עבורם.

מאטול האלמוגים שמהווה את הלגונה המפורסמת, מתפצלת שלוחה של שונית אלמוגים שסוגרת בינה לבין הטבעת של האטול מעין מסדרון צר המהווה משפך עבור נחילי הפלנקטון שנישאים עם הזרמים והשפעת רוחות המונסון. המסדרון הזה נקרא “מפרץ האניפארו”, ולמרות שכל היקפה של הלגונה וסביבתה משופעת במנטות בתקופה הזו, המפרץ הוא הנקודה החמה של התקבצות המנטות וכרישי הלווייתן בלב המונסון, סוף חודש אוגוסט. בתקופה זו אפשר בהחלט לומר שהמפרץ מהווה את ה”מנטה פוינט”, תחנת האכילה (הטבעית כמובן) של מנטות, הגדולה בעולם. מאות רבות של מנטות מתקבצות במפרץ, ואיתן גם כרישי לווייתן, עטלפי ים ועוד, ומבלות את העונה הקצרה סביב שוניות האלמוגים בהיקפו הפנימי. מכיוון שהאתר כולו מוכרז כאתר מורשת של יונסק”ו, ושלטונות המלדיביים עושים ככל יכולתם לשמור על המקום, המפרץ נתון תחת כללי התנהגות ושמירה קפדניים, כשאחד החשובים שבהם זה שאסור לצלול בתוך המפרץ עם מיכלים, אלא רק לשנרקל. לכן צוללים יכולים ליהנות מצלילות מגוונות מסביב ללגונה ובאתרים הסמוכים, אבל החוויה בתוך המפרץ היא בשנירקול בלבד, שבמהלכו הסיכוי לפגוש “נחיל” של עשרות רבות של מנטות (ובמקרים חריגים גם מאות) הוא גבוה למדי. המפגש הצפוי הוא לא סתם מפגש של צפייה במנטות החולפות, אלא מפגש עמן בזמן התנהגות Feeding frenzy, בתרגום חופשי “אטרף של זלילה”, שבו הן פוערות את פיהן ונוהרות בשצף קצף אל מול נחילי הפלנקטון, לעתים מגוונות את תנועות בתנועות גריפה סיבוביות שזו לכינוי “ריקוד המנטות” (Mantas’ dance). חוויה מדהימה ומיוחדת בתופעת טבע שידועה רק באיים המלדיביים ורק בלגונת האניפארו, לגונת המנטות.

היכן נמצאת הלגונה ואיך מגיעים אליה?

לגונת האניפארו ומפרץ האניפארו נמצאים באטול באא (Baa Atoll), במרחק 115 ק”מ צפונית לבירה מאלה ומשדה התעופה הלאומי. הגעה ללגונה במטוס ימי אורכת כ-25 דקות, ויש גם שדה תעופה מקומי לטיסות פנים במרחק 2 ק”מ מהלגונה. הגעה בסירה מהירה אורכת מספר שעות והיא לעתים יקרה יותר מאשר בטיסה. עבור צוללים הדרך הטובה ביותר להגיע ללגונה היא בהפלגה בספינת צלילה Liveaboard)) ככה הזמן בהפלגה בדרך לשם מנוצל באתרי הצלילה שבדרך וכמובן במנוחה שבין הצלילות, ואת רוב השבוע מעבירים באזור אטול באא, צוללים כ-3-4 צלילות ביום וכמובן שמפנים זמן ייחודי לשנירקול במפרץ האניפארו עצמו, בציפייה למפגש עם ריבוי מנטות.

איזה צלילות מתאפשרות מסביב ללגונה, פרט לשנירקול המיוחד בתוך מפרץ האניפארו?

מטבע הדברים בעונה הקצרה שבה המנטות מתקבצות סביב המפרץ הקטן, שכל גודלו הוא כשל מגרש כדורגל, גם האזור שמסביב למפרץ וולגונת האניפארו משופע במנטות. צוללים בנקודות אכילה של מנטות (מנטה פוינט) וגם פוגשים מנטות חולפות בצלילות שגרתיות בשונית האלמוגים. בין האטולים שמרכיבים את אטול באא יש תעלות המכונות במלדיביים צלילות “קאנדו” (Kando channels) ובהן צוללים צלילות זרם, לעתים קרובות עם מפגשים עם כרישים אפורים וכרישים לבני קצוות, ובתוך הקאנדו יש גבעות אלמוגים המכונות במלדיביים “טילה” (Thila dives), שמסביבן לרוב שונית אלמוגים יפה ודגה עשירה ומגוונת.

מה עוד עליי לדעת לגבי לגונת המנטות?

זה אזור מיוחד ומסלול ייחודי, שונה מהמסלול הקלאסי אל אטול ארי, והאזור הזה צופן בחובו הזדמנות ייחודית למפגשים נדירים שאין בשום מקום אחר במלדיביים, או בעולם. אבל כמו תמיד, הטבע לא מגיע בהזמנה, ואי אפשר להבטיח שבעת השנירקול או אפילו בעת השבוע שנמצאים שם, תהיה התקבצות של מנטות. הסיכויים מצוינים והתזמון המועדף הוא החצי השני של אוגוסט (וגם התקופה שמסביב, מתחילת אוגוסט ועד אמצע ספטמבר), אבל אין ערובה לשום דבר. החדשות הטובות הן שגם אם לא רואים המון מנטות בשנירקול במפרץ האניפארו עצמו, האזור כולו שוקק חיים בתקופה זו, ומובטח סיכוי מצוי למפגש עם מנטות, כרישים ואולי אף כרישי לווייתן.

מעוניינים להצטרף לטיול?
נמצאו שגיאות בטופס

הטופס בשליחה
אנא המתינו לאישור

תודה שפניתם אלינו! 
ניצור איתכם קשר בקרוב

כדאי לקרוא