
צילום: אמיר גור
האיים המלדיביים: מפרץ האניפארו
מפרץ האניפארו, או לגונת האניפארו, מהווה מוקד עלייה לרגל לחובבי טבע וצוללים שרוצים להיפגש עם “הגדולים” של האוקיינוסים, במספרים גדולים. המפרץ הוכרז בשנת 2011 כאתר מורשת טבע של ארגון UNESCO העולמי, וזה שם את המקום בשורה אחת עם שמורות טבע עולמיות מפורסמות כאיי גלפגוס, שמורת קומודו ואחרים. מסוף יולי ועד תחילת-אמצע ספטמבר, בעיצומה של עונת המונסון הדרום-מערבי, המים מתמלאים בפלנקטון ובעקבותיו פריחה של דגה וחיות גדולות, שניזונות מהפלנקטון. בראש רשימת “המבוקשים” נמצאים כמובן כרישי הלווייתן והמנטות, שניים מהענקים המרשימים ביותר של האוקיינוסים, שהאיים המלדיביים מהווים הוט-ספוט (נקודה חמה) עבורם.
מאטול האלמוגים שמהווה את הלגונה המפורסמת, מתפצלת שלוחה של שונית אלמוגים שסוגרת בינה לבין הטבעת של האטול מעין מסדרון צר המהווה משפך עבור נחילי הפלנקטון שנישאים עם הזרמים והשפעת רוחות המונסון. המסדרון הזה נקרא “מפרץ האניפארו”, ולמרות שכל היקפה של הלגונה וסביבתה משופעת במנטות בתקופה הזו, המפרץ הוא הנקודה החמה של התקבצות המנטות וכרישי הלווייתן בלב המונסון, סוף חודש אוגוסט. בתקופה זו אפשר בהחלט לומר שהמפרץ מהווה את ה”מנטה פוינט”, תחנת האכילה (הטבעית כמובן) של מנטות, הגדולה בעולם. מאות רבות של מנטות מתקבצות במפרץ, ואיתן גם כרישי לווייתן, עטלפי ים ועוד, ומבלות את העונה הקצרה סביב שוניות האלמוגים בהיקפו הפנימי. מכיוון שהאתר כולו מוכרז כאתר מורשת של יונסק”ו, ושלטונות המלדיביים עושים ככל יכולתם לשמור על המקום, המפרץ נתון תחת כללי התנהגות ושמירה קפדניים, כשאחד החשובים שבהם זה שאסור לצלול בתוך המפרץ עם מיכלים, אלא רק לשנרקל. לכן צוללים יכולים ליהנות מצלילות מגוונות מסביב ללגונה ובאתרים הסמוכים, אבל החוויה בתוך המפרץ היא בשנירקול בלבד, שבמהלכו הסיכוי לפגוש “נחיל” של עשרות רבות של מנטות (ובמקרים חריגים גם מאות) הוא גבוה למדי. המפגש הצפוי הוא לא סתם מפגש של צפייה במנטות החולפות, אלא מפגש עמן בזמן התנהגות Feeding frenzy, בתרגום חופשי “אטרף של זלילה”, שבו הן פוערות את פיהן ונוהרות בשצף קצף אל מול נחילי הפלנקטון, לעתים מגוונות את תנועות בתנועות גריפה סיבוביות שזו לכינוי “ריקוד המנטות” (Mantas’ dance). חוויה מדהימה ומיוחדת בתופעת טבע שידועה רק באיים המלדיביים ורק בלגונת האניפארו, לגונת המנטות.
היכן נמצאת הלגונה ואיך מגיעים אליה?
לגונת האניפארו ומפרץ האניפארו נמצאים באטול באא (Baa Atoll), במרחק 115 ק”מ צפונית לבירה מאלה ומשדה התעופה הלאומי. הגעה ללגונה במטוס ימי אורכת כ-25 דקות, ויש גם שדה תעופה מקומי לטיסות פנים במרחק 2 ק”מ מהלגונה. הגעה בסירה מהירה אורכת מספר שעות והיא לעתים יקרה יותר מאשר בטיסה. עבור צוללים הדרך הטובה ביותר להגיע ללגונה היא בהפלגה בספינת צלילה Liveaboard)) ככה הזמן בהפלגה בדרך לשם מנוצל באתרי הצלילה שבדרך וכמובן במנוחה שבין הצלילות, ואת רוב השבוע מעבירים באזור אטול באא, צוללים כ-3-4 צלילות ביום וכמובן שמפנים זמן ייחודי לשנירקול במפרץ האניפארו עצמו, בציפייה למפגש עם ריבוי מנטות.
איזה צלילות מתאפשרות מסביב ללגונה, פרט לשנירקול המיוחד בתוך מפרץ האניפארו?
מטבע הדברים בעונה הקצרה שבה המנטות מתקבצות סביב המפרץ הקטן, שכל גודלו הוא כשל מגרש כדורגל, גם האזור שמסביב למפרץ וולגונת האניפארו משופע במנטות. צוללים בנקודות אכילה של מנטות (מנטה פוינט) וגם פוגשים מנטות חולפות בצלילות שגרתיות בשונית האלמוגים. בין האטולים שמרכיבים את אטול באא יש תעלות המכונות במלדיביים צלילות “קאנדו” (Kando channels) ובהן צוללים צלילות זרם, לעתים קרובות עם מפגשים עם כרישים אפורים וכרישים לבני קצוות, ובתוך הקאנדו יש גבעות אלמוגים המכונות במלדיביים “טילה” (Thila dives), שמסביבן לרוב שונית אלמוגים יפה ודגה עשירה ומגוונת.
מה עוד עליי לדעת לגבי לגונת המנטות?
זה אזור מיוחד ומסלול ייחודי, שונה מהמסלול הקלאסי אל אטול ארי, והאזור הזה צופן בחובו הזדמנות ייחודית למפגשים נדירים שאין בשום מקום אחר במלדיביים, או בעולם. אבל כמו תמיד, הטבע לא מגיע בהזמנה, ואי אפשר להבטיח שבעת השנירקול או אפילו בעת השבוע שנמצאים שם, תהיה התקבצות של מנטות. הסיכויים מצוינים והתזמון המועדף הוא החצי השני של אוגוסט (וגם התקופה שמסביב, מתחילת אוגוסט ועד אמצע ספטמבר), אבל אין ערובה לשום דבר. החדשות הטובות הן שגם אם לא רואים המון מנטות בשנירקול במפרץ האניפארו עצמו, האזור כולו שוקק חיים בתקופה זו, ומובטח סיכוי מצוי למפגש עם מנטות, כרישים ואולי אף כרישי לווייתן.

ספארי צלילה במלדיביים - גן עדן בגובה פני הים
שוב ההתרגשות הזו שלפני. לא משנה כמה פעמים הייתי שם, עדיין יש תמיד את ההתרגשות שלפני. הציפייה הזו, לתחושות שיש רק שם: השקט, הנוף המדהים, החול הלבן, ומי הטורקיז. ומנגד לכל השקט הזה – הטירוף, המסיבה הגדולה של מתחת למים. האיים המלדיביים. כל קבוצה שאני נוסעת איתה, מסכמת בזה שככה כנראה נראה גן עדן.

10 דברים שכדאי לדעת על ספארי צלילה במלדיביים
אחרי שצללתם באילת ובים התיכון, ואולי גם בטיול שלכם במקסיקו– כנראה שהאיים המלדיביים הם היעד הבא שלכם. זהו גן עדן אמיתי, מעל ומתחת למים, עם עושר אדיר של אלמוגים, דגים, כרישים ומנטות. כאן תגלו כל מה שאתם צריכים לדעת לקראת טיול הצלילה שלכם במלדיביים.

10 דברים שכדאי לדעת על ספארי צלילה בירדן
בא לכם לצלול בחו”ל, אבל בקטנה? כדאי שתכירו את ממלכת ירדן, השכנה שמעבר למפרץ. יש בה צלילות מקסימות שמתאימות לכל רמת צלילה, לכל חור בלו”ז ולכל חור בכיס.

13 עובדות קטנות על כריש אחד ענק
כריש הענק הוא הדג השני הכי גדול באוקיינוסים. מה הוא אוכל? למה הדייגים יכולים להריח אותו מרחוק? ולאן הוא נעלם בחורף? היכנסו לכתבה וגלו 13 עובדות קטנות על כריש אחד ממש ממש גדול.

"לשקע שלי שני פינים" – שקעים ותקעים בעולם
אתם יוצאים לספארי צלילה, איזה כיף לכם! כבר ארזתם את המצלמה ואת הפנס החביב עליכם, ואת המטענים המתאימים… ואז פתאום נזכרתם שלחשמל חוקים משלו, והם משתנים בין מדינות שונות בעולם. מהם החוקים ומה חשוב לקחת בחשבון לפני שקונים מתאמי חשמל שונים? על כך ננסה לענות בכתבה.

צלילת נייטרוקס - אוויר מועשר בחמצן
עולם הצלילה התפתח משמעותית בעשור האחרון – החל מגידול בכמות העוסקים בספורט הצלילה, דרך הרחבת מגוון יעדי הצלילה אליהם שואפים להגיע, וכלה בעלייה במודעות לבטיחות בצלילה – הן למען הצוללים עצמם והן למען השונית ובעלי החיים שבה. הכתבה הבאה תעסוק באחד האמצעים החשובים ביותר למניעת סיכוני צלילה שונים: “צלילת נייטרוקס”.

איך אורזים לספארי צלילה?
לפני יציאה לספארי צלילה כדאי לחשוב על אופן אריזת המזוודה, חלוקה נכונה של הציוד והיכרות עם “חוקי המשחק” של חברות התעופה, כדי להבטיח שהכל יעבור חלק, תרתי משמע. אז איך נערכים נכון? לטיפים והמלצות היכנסו לכתבה.

צ'ק ליסט אריזה לספארי צלילה וטיול נלווה
יוצאים לספארי צלילה? הכנו במיוחד עבורכם צ’ק ליסט של הדברים שכדאי לכם לארוז לקראת היציאה לטיול מסוג זה. מהנסיון שלנו, חשוב לאזן בין מה שצריך, למה שרוצים ולמה שאומר המשקל של חברת התעופה…. אז כדי שלא תשכחו שום דבר חשוב, היכנסו לכתבה.

ספארי צלילה בסוקורו, מקסיקו
ברוכים הבאים לארץ הטאקו, הסומבררו והכרישים! סוקורו, אי וולקני הממוקם כ-600 ק”מ מערבית לחופי מקסיקו, הוא אחד מיעדי הצלילה המרתקים ביותר, בזכות עושר הדגה, הנופים מעל ומתחת למים, מיני הכרישים – שמציפים את האזור בכמויות, וכמובן – בזכות המנטות האוקייניות גדולות הכנף, שפוקדות את האי בנקודות קבועות, ומגלות עניין רב בצוללים.

עידן המחשב: 5 סיבות טובות להשתמש במחשב צלילה
טבלאות הצלילה הספורטיבית היו בעבר כלי מרכזי בתכנון הצלילה. היום יש אביזר צלילה שהפך את חיינו לקלים יותר, חכמים יותר, ובעיקר – לבטוחים יותר – מחשב הצלילה. בכתבה, כמה סיבות טובות להתחיל להסתובב עם מחשב.

ריף הוק – מה זה, איך משתמשים בזה ומהיכן משיגים כזה?
לא כולם מכירים את ה”ריף הוק” (Reef hook), גם אם הם צוללים מנוסים שכבר ראו עולם. לא מדובר בפריט חובה שבלעדיו לא ניתן לצלול, אך בהחלט באביזר צלילה שהופך את צלילות הזרם לחוויה אחרת לגמרי, ועוזר להאריך את זמן השהות באזורים דינמיים, ללא השקעת מאמץ נוסף מצדכם.

ביטוח לספארי צלילה: כל מה שצריך לדעת
אחת השאלות שעולות כמעט לפני כל טיול צלילה היא “איזה ביטוח צריך לעשות..?”. כמו כל דבר טוב, התשובה לשאלה זו מתחלקת לשתיים, כתלות בגיל הצולל וברמת הכיסוי הדרושה לו. כל מה שאתם צריכים לדעת בנושא ביטוח לספארי צלילה – בכתבה שלפניכם.

ספארי צלילה קסום באי זנזיבר
לאן אתם? שאלה הבודקת הבטחונית בנתב”ג. “לזנזיבר” קרנו אליה בפרצופים מאושרים. רק השם שהתגלגל בפינו טמן בחובו הבטחה אקזוטית קסומה. מי-טל גבינג, מדריכת טיולי צלילה בחברה הגיאוגרפית, חזרה מספארי צלילה בזנזיבר, והיא כאן כדי לספר מה מחכה לכם באי התבלינים, מעל ומתחת למים.

ספארי צלילה עם כרישים - 10 טיפים לכרישאי המתחיל
הידעתם שיותר צוללנים נפגעים מהתחשמלות של טוסטר חשמלי מאשר מתקיפת כריש? ועם זאת, אסור לזלזל בכרישים כאשר אתם פוגשים אותם בצלילות. אנחנו מאמינים שצלילה עם כרישים היא דבר נפלא, ולכן ריכזנו עבורכם 10 טיפים חשובים, שכדאי לכם לשנן לפני שתצאו לפגוש אותם בשטח.

אתרי הצלילה המפורסמים ביותר בעולם
בכל מקום שבו יש ים, יש אתרי צלילה. ריכזנו כאן רשימה של אתרי הצלילה המפורסמים ביותר בעולם. אלה הם לאו דווקא האתרים הטובים ביותר, אבל הם בהחלט אתרים שכדאי להכיר, ואם יזדמן לכם להיות באזור, המידע הזה יוכל להיות שימושי מאוד ולהפוך מפנטזיה למציאות…

10 דברים שכדאי לדעת על ספארי צלילה בגלפגוס
אם צללתם כבר בכמה מקומות בעולם, אם אתם לא בהכרח מחפשים “גן עדן” פסטורלי ורגוע’ אלא אקשן מטורף ואקסטרים של טבע ובעלי חיים, אם אתם אוהבים כרישים ואם עוד לא הייתם בגלפגוס (או אם הייתם ולא צללתם) – הכתבה הזו היא בשבילכם!

משקלים משוערים עבור ציוד צלילה וציוד אישי, באריזה לספארי צלילה
כשאורזים לקראת ספארי צלילה, למשקל הציוד יש משמעות גדולה. הכנו במיוחד עבורכם טבלת משקלים משוערים לציוד הצלילה והציוד האישי, על מנת לעזור לכם לארוז בקלות.