ספארי צלילה קסום באי זנזיבר
לאן אתם? שאלה הבודקת הבטחונית בנתב”ג. “לזנזיבר” קרנו אליה בפרצופים מאושרים. רק השם שהתגלגל בפינו טמן בחובו הבטחה אקזוטית קסומה.
התרגשות של התחלה
טיסה ישירה של פחות משש שעות והנה אנחנו כאן, בעולם אחר לחלוטין, בשדה התעופה הקטנטן והאיטי של זנזיבר סיטי, מחכים לתיקים ומחשבים כמה אלפי שילינג טנזנים שווים הדולרים שלנו. הדברים אמנם התנהלו בקצב אפריקאי, או “פולה פולה” (לאט לאט) כמו שאומרים בסווהילית, אבל לבסוף העמסנו הכל על האוטובוס ושמנו פעמינו צפונה אל נונגווי, הכפר הצפוני ביותר באי, המתהדר בחופים הטובים ביותר ובגישה הנוחה ביותר אל אתרי הצלילה היפים שיש לאי להציע.
החושך ירד ומחלונות האוטובוס יכולנו לראות את המסעדות המקומיות הצפופות (הקיבנדות) בשולי הדרך ואת שלל הרכבים, במיוחד מוניות השירות האופייניות לטנזניה, ה”דלה-דלה”, עמוסות לעייפה בבני אדם, מצרכים ולעתים גם כמה חיות משק מזדמנות. לבסוף הגענו אל יעדנו, מלון Amaan Bungalows מסביר הפנים, שעתיד להיות ביתנו בשבוע הקרוב. החבר’ה התפזרו לחדרים וקריאות ההתפעלות לא איחרו להגיע. השמש כבר מזמן שקעה, אך החדרים, אשר ממוקמים ממש מעל קו החוף, מצליחים לרגש בכל פעם מחדש. הרעש וההמולה של הדרך פינו את מקומם לרחש הגלים וזו הייתה הזדמנות מצויינת לשבת לארוחת ערב, המאפשרת תצפית טובה לקו הים הנסוג בשעת השפל ולהרים כוסית לכבוד טיול חדש שרק מתחיל.
צלילות ראשונות בזנזיבר ומפגש עם דולפינים
למחרת בבוקר היה המראה מחלון החדר מרגש אף יותר – גווני הטורקיז של המים נתגלו בכל הדרם וסירות מקומיות השתלבו נפלא בתמונות הראשונות של הבוקר. אין ספק שיש משהו בשילוב הצבעים הנדיר הזה בין כחול טורקיז צלול וחול לבן, שמעמיק את ההרגשה שהגעת לגן עדן. בארוחת הבוקר, על צלחת של פירות טרופים מול הכחול הכחול הזה, כבר הסכמנו כולנו שהחיים הם בהחלט יפים.
במועדון הצלילה Divine Diving כבר חיכתה לנו דניס בחיוך רחב, ועזרה לנו לארגן את הציוד ולמלא את הטפסים. המועדון הוא בבעלות ישראלית כך שכל הארגונים, הבעיות וההתנהלות הופכים פתאום קלים ונעימים יותר. פגשנו את עלי ומדוגו, שני הדייבמאסטרים שלנו, את סלמיני הקפטן ורג’אבו, עוזרו הנאמן, ויצאנו מזרחה לספארי צלילה ראשון בטיול, באי המפורסם מנמבה. מנמבה הוא אי קטן הנמצא בבעלות פרטית ולכן אי אפשר לעגון בו, אבל שוניות האלמוגים המקיפות אותו מושכות מבקרים רבים. למרות שהייתה זו צלילה ראשונה, התנאים הנוחים והמים הצלולים אפשרו לנו ליהנות ממנה במלואה – פרט לריף הססגוני שנגלה לפנינו, שמחנו לפגוש גם שני צבים ירוקים שהחליטו לקפוץ לביקור, פתיונאי (פרוגפיש) אדום ועסיסי, ואפילו כרישון חול צעיר שהתחבא מתחת למקבץ של אלמוגים. ואם לא די בכך גם פגשנו בחשופית מסוג רקדנית ספרדייה, שהייתה גדולה כל כך שהיה קשה לזהות כי זו בסך הכל חשופית. יצאנו מהמים עמוסי חוויות לניחוח מנגו טרי שזה עתה נחתך וחיכה לנו פרוס ומזמין על הצלחת. אחרי שהשבנו נפשנו במנגו ובסופגניות מקומיות הקרויות ווישטי, היינו מוכנים לצלילה השנייה ליד מנמבה. הריף העשיר והצבעוני ושלל דגים במגוון גדלים וצורות היוו המשך נפלא לצלילה המוצלחת הראשונה, ואנחנו יצאנו עייפים אך מרוצים אל הסירה, עליה כבר ערך לנו הצוות מגש של צ’פאטים ממולאים בגבינה ובירקות לצד בננות ותפוזים. עוד לא סיימנו את הצ’פאטי וצעקה אדירה נשמעה באוויר: “דולפינים!!”, ואכן להקת דולפינים שמחה התלוותה אלינו למספר דקות בשחייה מלאת חן. הזריזים שבינינו הספיקו לקלוט במצלמתם את הלהקה העליזה. קשה לתאר את האושר שמוליד מפגש שכזה.
חזרנו מלאי חוויות וניהנו מהשקיעה הראשונה והמקסימה שלנו בנונגווי.
צלילה בטומבטו, האי המכושף
גם למחרת הרחקנו עד למנמבה. הפעם צללנו באתר הקרוי ה Big wall, שהוא אחד האתרים העמוקים באזור ובשל כך גם טומן בחובו הבטחה לצפות בכרישים. לצערנו לא הצלחנו לאתר את כרישי ה white tip שנצפו שם יום קודם, אבל התנחמנו בלהקות עצומות של דגי פלטקס וצניניות, מגוון מרשים של מורנות, זהרונים, לובסטרים עצומים ואפילו מחבטן קטן ונחמד. הפסקה קלה, מגש עמוס מנגו, וצללנו בחזרה לשפע האלמוגים המהמם של הריף misoli, לצלילת דריפט שכמו נלקחה מהאגדות. הדולפינים לא אכזבו גם הפעם וקפצו להגיד שלום ממש לפני שעזבנו את מנמבה.
קיבלנו את השבת עם קידוש וחלה (למה יש ישראלים בכפר, אם לא בכדי ללמד את המקומיים לאפות חלות לשבת?) וצפינו להנאתנו בטקס הדייג של נשות הכפר – שיתוף פעולה חינני הנעשה בחיוך ובשמחה, אגב שירה וריקודים ולאחריו חלוקת השלל – כל אחת והמגיע לה. לאחר שתם הטקס הלכנו גם אנחנו לקבל את המגיע לנו וזללנו שפע של דגים ופירות ים.
את היום הרביעי גדשנו בחוויות מעל ומתחת למים: התחלנו השכם בבוקר בהפלגה אל האי טומבטו. טומבטו נחשב לאי מכושף אשר מוטלת קללה על המבקרים בו. מדריכי צלילה רבים נשבעים ששמעו את קולות המתים מתחת למים ועל כן האתר הראשון בו צללנו נקרא Shitani, שזו המילה הסווהילית לשטן. רוחות ומתים לא פגשנו שם למטה, אבל ייתכן כי הסתנוורנו מן הריף המדהים שנגלה לעינינו ולא היה לנו פנאי לחפש אותם. קולות דווקא כן שמענו, אבל קל היה לזהות שאלה קולות שירה של צוללים ישראלים מאושרים, ששפר מזלם לצלול בכל היופי הזה. קצת לפני הסוף, מבעד לעננת דגיגים, התגלה לו אורח גדול במיוחד – צב ביישן ועצום שמצא לו מסתור מן ההמולה.
מפגשים אפריקאים מעל ומתחת למים
הצלילה השנייה ב Mwana wa Mwana (התינוק של התינוק) הצליחה, לא ברור איך, להתעלות על הראשונה. שפעת הדגים ומרבדי האלמוגים הילכו עלינו קסם והתקשנו לעזוב את המים. רק מה? היו גם מראות מחוץ למים שדרשו התייחסות ואנחנו, מטיילים נאמנים, הצטיידנו בחולצות יצוגיות של “צלילה גיאוגרפית” ויצאנו לתור את יער הגשם ג’וזאני ולחפש את קופי הקולובוס אדומי הגב. פגשנו ביער צפרדעים קטנטנות, מגוון עצום של עצים ושרכים וכמובן, את אותם קולובוסים אדומי גב, שנתנו הופעה מרשימה של זינוקים והתלהקו מסביבנו.
בימים הבאים צללנו באתרים הקרובים לנונגווי בין שלל תמנונים, כוכבי וקיפודי ים, דגים גדולים וקטנים, שלל חשופיות ססגוניות וסרטנים בצבעים מבהיקים. התענגנו על צלילת לילה בריף הביתי שכללה שפע של מורנות, אבנונים, עקרבנונים, דיונונים, תמנונים, צדפות שונות ומשונות ובאופן כללי היוותה חגיגה לכל חובבי המאקרו שביננו. האתרים הקרובים השאירו לנו זמן לבקר בכפר, לפגוש את המקומיים ובעיקר המקומיות, הלבושות בבדים המסורתיים בכל צבעי הקשת, לצחוק עם הילדים ולהבין איך נראה כפר אפריקאי, רק חמש דקות הליכה מן המלון. ביקרנו באתר בניית סירות הדאו המקומיות שלא השתנה כלל ב-300 השנה האחרונות, ולבסוף אפילו זכינו לפגוש צבי ים צעירים ובוגרים במרכז השימור וההצלה שבקצה החוף.
כשהעייפות לא הכריעה אותנו הקשבנו להרצאות על החי בים – המוכרים יותר (דגים וכרישים) והמוכרים פחות (חסרי החוליות השונים ובמיוחד האצטלנים המקסימים), שתינו בירה מקומית (קילימנג’רו או ספארי) וקוקטלים משובחים (ה”ג’מבו ג’מבו” הזכור לטוב) ובאופן כללי נהננו מהחיים.
להתראות בעונג הבא
יום הצלילות האחרון היווה סיומת מושלמת וצבעונית לשבוע של עונג מעל ומתחת למים. נפרדנו מן השוניות הקסומות בעצב רב וחזרנו אל המלון. חגגנו את סיום הטיול כ”קבוצה הטובה ביותר לחודש אוקטובר 2015″, תואר יוקרתי שניתן לנו על ידי המלון וזיכה אותנו במשקה ועוגה שנמסרה לנו אישית על ידי הצוות, אגב שירה וריקודים. האמת? הרווחנו אותו ביושר!
הצלילות אמנם הסתיימו, אבל לא ההרפתקאות… ביום האחרון עוד הספקנו לבקר בחוות תבלינים מקומית, לטעום פירות טרופיים, לגלות כיצד נראה צמח הפלפל, פרחי הוניל והציפורן ומה טעמם של פולי הקקאו הטריים. שיכורים מטעמים וניחוחות המשכנו אל סמטאות האבן העתיקות של stone town, שם ביקרנו באתרים החשובים לעיר, בשוק העבדים הישן ובבית הפלאות העתיק. קצת קניות אחרונות ו… זהו. נאלצנו להיפרד.
או איך אומרים אצלנו בקבוצה? להתראות בעונג הבא.
לפרטים על טיולי ספארי צלילה בזנזיבר התקשרו: 03-5639040, או מלאו את הטופס ואנו נחזור אליכם.
10 דברים שכדאי לדעת על ספארי צלילה בירדן
בא לכם לצלול בחו”ל, אבל בקטנה? כדאי שתכירו את ממלכת ירדן, השכנה שמעבר למפרץ. יש בה צלילות מקסימות שמתאימות לכל רמת צלילה, לכל חור בלו”ז ולכל חור בכיס.
13 עובדות קטנות על כריש אחד ענק
כריש הענק הוא הדג השני הכי גדול באוקיינוסים. מה הוא אוכל? למה הדייגים יכולים להריח אותו מרחוק? ולאן הוא נעלם בחורף? היכנסו לכתבה וגלו 13 עובדות קטנות על כריש אחד ממש ממש גדול.
האיים המלדיביים: מפרץ האניפארו
מפרץ האניפארו, או לגונת האניפארו מהווה מוקד עלייה לרגל לחובבי טבע וצוללים שרוצים להיפגש עם “הגדולים” של האוקיינוסים, במספרים גדולים. המפרץ הוכרז בשנת 2011 כאתר מורשת טבע של ארגון UNESCO העולמי, וזה שם את המקום בשורה אחת עם שמורות טבע עולמיות מפורסמות כאיי גלפגוס, שמורת קומודו ואחרים.
"לשקע שלי שני פינים" – שקעים ותקעים בעולם
אתם יוצאים לספארי צלילה, איזה כיף לכם! כבר ארזתם את המצלמה ואת הפנס החביב עליכם, ואת המטענים המתאימים… ואז פתאום נזכרתם שלחשמל חוקים משלו, והם משתנים בין מדינות שונות בעולם. מהם החוקים ומה חשוב לקחת בחשבון לפני שקונים מתאמי חשמל שונים? על כך ננסה לענות בכתבה.
צלילת נייטרוקס - אוויר מועשר בחמצן
עולם הצלילה התפתח משמעותית בעשור האחרון – החל מגידול בכמות העוסקים בספורט הצלילה, דרך הרחבת מגוון יעדי הצלילה אליהם שואפים להגיע, וכלה בעלייה במודעות לבטיחות בצלילה – הן למען הצוללים עצמם והן למען השונית ובעלי החיים שבה. הכתבה הבאה תעסוק באחד האמצעים החשובים ביותר למניעת סיכוני צלילה שונים: “צלילת נייטרוקס”.
איך אורזים לספארי צלילה?
לפני יציאה לספארי צלילה כדאי לחשוב על אופן אריזת המזוודה, חלוקה נכונה של הציוד והיכרות עם “חוקי המשחק” של חברות התעופה, כדי להבטיח שהכל יעבור חלק, תרתי משמע. אז איך נערכים נכון? לטיפים והמלצות היכנסו לכתבה.
צ'ק ליסט אריזה לספארי צלילה וטיול נלווה
יוצאים לספארי צלילה? הכנו במיוחד עבורכם צ’ק ליסט של הדברים שכדאי לכם לארוז לקראת היציאה לטיול מסוג זה. מהנסיון שלנו, חשוב לאזן בין מה שצריך, למה שרוצים ולמה שאומר המשקל של חברת התעופה…. אז כדי שלא תשכחו שום דבר חשוב, היכנסו לכתבה.
ספארי צלילה בסוקורו, מקסיקו
ברוכים הבאים לארץ הטאקו, הסומבררו והכרישים! סוקורו, אי וולקני הממוקם כ-600 ק”מ מערבית לחופי מקסיקו, הוא אחד מיעדי הצלילה המרתקים ביותר, בזכות עושר הדגה, הנופים מעל ומתחת למים, מיני הכרישים – שמציפים את האזור בכמויות, וכמובן – בזכות המנטות האוקייניות גדולות הכנף, שפוקדות את האי בנקודות קבועות, ומגלות עניין רב בצוללים.
עידן המחשב: 5 סיבות טובות להשתמש במחשב צלילה
טבלאות הצלילה הספורטיבית היו בעבר כלי מרכזי בתכנון הצלילה. היום יש אביזר צלילה שהפך את חיינו לקלים יותר, חכמים יותר, ובעיקר – לבטוחים יותר – מחשב הצלילה. בכתבה, כמה סיבות טובות להתחיל להסתובב עם מחשב.
ריף הוק – מה זה, איך משתמשים בזה ומהיכן משיגים כזה?
לא כולם מכירים את ה”ריף הוק” (Reef hook), גם אם הם צוללים מנוסים שכבר ראו עולם. לא מדובר בפריט חובה שבלעדיו לא ניתן לצלול, אך בהחלט באביזר צלילה שהופך את צלילות הזרם לחוויה אחרת לגמרי, ועוזר להאריך את זמן השהות באזורים דינמיים, ללא השקעת מאמץ נוסף מצדכם.
ביטוח לספארי צלילה: כל מה שצריך לדעת
אחת השאלות שעולות כמעט לפני כל טיול צלילה היא “איזה ביטוח צריך לעשות..?”. כמו כל דבר טוב, התשובה לשאלה זו מתחלקת לשתיים, כתלות בגיל הצולל וברמת הכיסוי הדרושה לו. כל מה שאתם צריכים לדעת בנושא ביטוח לספארי צלילה – בכתבה שלפניכם.
ספארי צלילה במלדיביים - גן עדן בגובה פני הים
שוב ההתרגשות הזו שלפני. לא משנה כמה פעמים הייתי שם, עדיין יש תמיד את ההתרגשות שלפני. הציפייה הזו, לתחושות שיש רק שם: השקט, הנוף המדהים, החול הלבן, ומי הטורקיז. ומנגד לכל השקט הזה – הטירוף, המסיבה הגדולה של מתחת למים. האיים המלדיביים. כל קבוצה שאני נוסעת איתה, מסכמת בזה שככה כנראה נראה גן עדן.
ספארי צלילה עם כרישים - 10 טיפים לכרישאי המתחיל
הידעתם שיותר צוללנים נפגעים מהתחשמלות של טוסטר חשמלי מאשר מתקיפת כריש? ועם זאת, אסור לזלזל בכרישים כאשר אתם פוגשים אותם בצלילות. אנחנו מאמינים שצלילה עם כרישים היא דבר נפלא, ולכן ריכזנו עבורכם 10 טיפים חשובים, שכדאי לכם לשנן לפני שתצאו לפגוש אותם בשטח.
אתרי הצלילה המפורסמים ביותר בעולם
בכל מקום שבו יש ים, יש אתרי צלילה. ריכזנו כאן רשימה של אתרי הצלילה המפורסמים ביותר בעולם. אלה הם לאו דווקא האתרים הטובים ביותר, אבל הם בהחלט אתרים שכדאי להכיר, ואם יזדמן לכם להיות באזור, המידע הזה יוכל להיות שימושי מאוד ולהפוך מפנטזיה למציאות…
10 דברים שכדאי לדעת על ספארי צלילה בגלפגוס
אם צללתם כבר בכמה מקומות בעולם, אם אתם לא בהכרח מחפשים “גן עדן” פסטורלי ורגוע’ אלא אקשן מטורף ואקסטרים של טבע ובעלי חיים, אם אתם אוהבים כרישים ואם עוד לא הייתם בגלפגוס (או אם הייתם ולא צללתם) – הכתבה הזו היא בשבילכם!
10 דברים שכדאי לדעת על ספארי צלילה במלדיביים
אחרי שצללתם באילת ובים התיכון, ואולי גם בטיול שלכם במקסיקו– כנראה שהאיים המלדיביים הם היעד הבא שלכם. זהו גן עדן אמיתי, מעל ומתחת למים, עם עושר אדיר של אלמוגים, דגים, כרישים ומנטות. כאן תגלו כל מה שאתם צריכים לדעת לקראת טיול הצלילה שלכם במלדיביים.
משקלים משוערים עבור ציוד צלילה וציוד אישי, באריזה לספארי צלילה
כשאורזים לקראת ספארי צלילה, למשקל הציוד יש משמעות גדולה. הכנו במיוחד עבורכם טבלת משקלים משוערים לציוד הצלילה והציוד האישי, על מנת לעזור לכם לארוז בקלות.
אתרים נבחרים בטנזניה
איפה כדאי לבקר בטנזניה? לפניכם מידע על האתרים המעניינים ביותר בטנזניה, מהמישורים האינסופיים של שמורת סרנגטי ועד זנזיבר שטופת השמש.
עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על זנזיבר
איי זנזיבר שלחופי אפריקה הם יעד מושלם לנופש אקזוטי קסום – ים בצבע טורקיז, חופים לבנים, עצי קוקוס גבוהים ולחובבי הצלילה – עושר אדיר של בע”ח מתחת למים. היכנסו וגלו עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על זנזיבר.
זנזיבר - גן העדן של מזרח אפריקה
זנזיבר היא גן עדן למטיילים, הרפתקנים, צוללנים והיסטוריונים, ולכל החפץ בחופשה מסוג שונה. ביקור בצפון האי הוא מסע בוטני מרתק במטעי התבלינים האקזוטיים; סיור בעיר האבן הינו מסע מרתק אל ההיסטוריה של מזרח אפריקה; חופי הזהב עטורי דקלי הקוקוס מהווים תפאורה מושלמת לחופשה ואילו מתחת לפני המים – עולם עשיר וססגוני.