טיולים גיאוגרפים עם מיטב המומחים | החברה הגיאוגרפית
טיולים גיאוגרפים עם מיטב המומחים | החברה הגיאוגרפית 03-5639000

לאן

בחרו יעד

אבו דאביאוגנדהאוזבקיסטןאוסטריהאוסטרליהאוסטרליה והפסיפיקאוקראינהאזרבייג'ןאיחוד האמירויותאיטליהאיי גלפגוסאיי הבהמאסאיי הפיליפיניםאיי סיישלאיי פיג'יאיי פלאואינדונזיהאיסלנדאירופה ואסיה התיכונהאירלנדאלבניהאלסקהאמריקהאנגליהאנדלוסיהאנטארקטיקהאנטארקטיקה והקוטב הצפוניאנטרטיקהאנטרקטיקהאפריקהאקוודורארגנטינהארה"בארמניהארצות הבריתאתונהאתיופיהבאקובהוטןבוטאןבוטסואנהבולגריהבוליביהבוסניהבוצואנהבורמהבחרייןבלגיהבלטיותבלקןבניןברזילבריטניהברליןברצלונהגאורגיהגואטמלהגיאורגיהגלאפגוסגלפגוסגרוזיהגרינלנדגרמניהדאגסטןדגסטןדובאידרום אמריקהדרום אפריקהדרום הודודרום קוריאהדרך המשיהאיים האזורייםהאיים המלדיבייםהאיים הקנרייםהארצות הבלטיותהבלטיותהודוהוואיהולנדהונגריההמדינות הבלטיותהמזרח הרחוקהמלדיבייםהפיליפיניםהפירינאיםהפירנאיםהקוטב הדרומיהקוטב הצפוניהקנריםהרי הרוקיויאטנםוייטנאםוייטנםוינהזימבבואהזימבבווהזמביהזנזיברחבל הבלקןטאיוואןטאיווןטביליסיטורקיהטיבטטיוואיןטיוואןטייוואןטנזניהטרינידדיווןיפןירדןכללילאוסלונדוןליטאלפלנדמדגסקרמדינות בלטיותמוזמביקמונגוליהמונטנגרומוסקבהמיאנמר (בורמה)מלטהמערב קנדהמצריםמקדוניהמקסיקומרוקומרכז אמריקהנורבגיהנורווגיהנורמנדיניו זילנדנמיביהנפאלסיבירסיישלסיןסיציליהסנט פטרבורגסנט פטרסבורגספרדסקוטלנדסרדיניהסרי לנקהעמק נהר הרייןפוליןפולינזיה הצרפתיתפורטוגלפטגוניהפיליפיניםפירינאיםפירנאיםפלאופנמהפפואה גיניאה החדשהפפואה ניו גיניפרוצ'ילהצפון איטליהצפון אמריקהצפון ספרדצרפתקובהקולומביהקונגוקוסטה ריקהקוריאהקוריאה הדרומיתקורסיקהקזחסטןקירגיזסטןקמבודיהקמצ'טקהקנדהקניהקפריסיןרואנדהרומניהרוסיהרכס הפירנאיםשוויץשפיצברגןתאילנדתורכיה

איך

בחרו סוג טיול

סוגי טיולים מיוחדים

מתי

בחרו תאריך

כל מה שצריך לדעת על אוכל יווני

כל מה שצריך לדעת על אוכל יווני

מאת החברה הגיאוגרפית

חוריאטיקי, דולמדס, סגנאקי, פיטס… למילים האלה יש לא רק צליל מיוחד אלא גם טעם נפלא. כל אלה הן מנות מפורסמות מהמטבח היווני המקומי, ואת כולן אתם חייבים לטעום כשתגיעו ליוון. מהו סוד המטבח היווני? איזה מאכלים ומשקאות מאפיינים אותו? איפה אוכלים ביוון ולאיזה שווקים כדאי להגיע? על כל אלה תקבלו מענה בכתבה שלפניכם, שמעניקה טעימה נרחבת מחוויית האוכל האותנטי ביוון.

בכל טיול בחו”ל מומלץ להכיר את המטבח המקומי

בין אם אתם חובבי טיולים מאורגנים באירופה ובין אם אתם אוהבים לטייל לבד ברחבי העולם – כל חופשה בחו”ל מספקת הזדמנות נהדרת להכיר את המטבח המקומי. כשמדובר על המטבח היווני זו לא סתם המלצה, אלא ממש חובה. נחתתם בשלום ביוון? יאסו! ועכשיו שימו בצד את כל הידע שיש לכם על אוכל יווני, שמתמקד בעיקר בגירוס והסובלאקי (מהר מאוד תגלו שזהו רק הפאסט פוד היווני). ביוון התנהגו כיוונים, וזה אומר שבין המפגשים עם נוף מרהיב אחד למשנהו, כדאי שתפרגנו לעצמכם לאכול במקומות בהם תוכלו ליהנות מהמאכלים והמשקאות הייחודיים של המטבח היווני האותנטי. זה יהפוך את הטיול שלכם לחוויה חושית מושלמת.

הסוד של המטבח היווני – כמה פשוט ככה טעים

לאוכל היווני יש משבצת חשובה ורחבה בתרבות יוון – גם היום וגם בעבר הרחוק. כבר מעיון במיתולוגיה היוונית תוכלו לגלות את הפופולריות הרבה לה זכו דיוניסוס אל היין ודימטר אלת התבואה. תוכלו לעמוד גם על המשקל הרב שהוקדש למזון האלים – האמברוסיה, וכן לנקטר האלים.

כיום, אם נרצה לאפיין את האוכל היווני בשתי מילים, הן תהיינה – פשוט וטעים. המטבח היווני אינו יומרני ואינו מנסה להתחכם. מן הסתם הוא ממש לא נדרש לכך כשהרכיבים העומדים לרשותו טריים וטעימים כל כך. ככל שהאוכל היווני הוא בסיסי, כך אפשר להתענג על טעמו. במקרה הזה – לפשטות יש אמירה, והיא מנצחת.

קל מאוד לזהות את הניחוח הטורקי בצלחת היוונית, תוצר של 500 שנות הכיבוש העות’מני, במהלכו למדו היוונים לבשל מאכלים עם השפעות מזרחיות. כמו כן, חשוב לציין כי כמעט לכל חבל ארץ ביוון יש את המאכלים המקומיים המאפיינים אותו.

אתם חייבים לטעום אוכל מקומי של ממש

נתחיל עם מקבץ של מנות ראשונות ומנות ביניים מסורתיות:

  • חוריאטיקי או בתרגום מילולי “סלט הכפר” הוא הסלט היווני הידוע, המייצג את המטבח היווני בצורה הטובה ביותר. השילוב של עגבניות, מלפפונים ובצל טריים, רעננים וחתוכים גס, עם נתח גבינת פטה שמונח עליהם כבדרך אגב, זיתים, לימון והמון שמן זית יווני מופלא – זה מה שהופך את הצלחת הצבעונית הזו לתמצית של עונג.
  • צאזיקי הוא לכאורה עוד יוגורט עם מלפפונים ושום, אבל כשתאכלו את הצאזיקי ביוון כמנת פתיח ביום חם, תבינו שזה הרבה מעבר לכך. אם יזדמן לכם לטעום צאזיקי באזורים שונים ביוון, תגלו שבכל מקום יש לו טעם שונה מעט.
  • סגנאקי היא גבינת פטה מדהימה בטעמה ובאחוזי השומן שלה. מגישים אותה לוהטת לאחר שטוגנה בשמן זית עמוק. סוחטים עליה לימון, מפזרים עליה מעט אורגנו ומתמכרים לטעם.
  • סנטוריני פאבה זהו החומוס היווני, שמכינים אותו מזן מפורסם של אפונה צהובה, שגדל במקור באי סנטוריני. האפונה מתבשלת, מלח, פלפל, לימון ושמן זית משלימים את המלאכה, והחך מתפנק בממרח טעים ומיוחד להפליא.
  • דולמדס הם עלי הגפן הממולאים שכולנו מכירים. ביוון תוכלו לקבל אותם במילוי אורז ובשר או אורז בלבד, כאשר הם טבולים ברוטב חם, שהופך אותם למיוחדים ביותר.
  • פיטס אלו הם המאפים היווניים האותנטיים הממולאים בגבינה, ירקות או עוף. בצפון מערב יוון, בחבל אפירוס, מתמחים בהכנתם. אחד הטובים הוא מאפה האלברופיתה שמכינים מקמח, ביצים וגבינה.

מנות פתיחה נוספות שמככבות במטבח היווני הן סקורדליה – הגרסה היוונית לסלט תפוחי אדמה ושום, טרמוסלטה – סלט ורדרד של ביצי דגים, וספנקופיתה – חביתית בצק תפוחה וטעימה, שממולאת בתרד ובשלל עלים טריים.

נעבור לכמה עיקריות:

  • פאסטיציו היא הגרסה היוונית לפסטה בולונז – פסטה אפויה עם בשר טחון ורוטב בשמל.
  • מוסקה המורכבת משכבות חצילים, אורז ובשר שאפויים עם שמן זית.
  • סוזוקאקיה סמירנייקה זוהי מנה בעלת ניחוח טורקי שרווחת בת’סלוניקי – קבבים קטנים בתיבול פיקנטי שמבושלים ברוטב עגבניות.
  • ספצופאי הוא מאכל שמגישים באזור פיליון – נקניק שמבושל עם פלפלים חריפים בתוך רוטב עגבניות חם. טובלים בתבשיל לחם ולא יכולים להפסיק.

בין המנות העיקריות הנפוצות אפשר למנות גם ממולאים של פלפלים ועגבניות והרבה דגים על הגריל. לרשימה נוספים גם הסובלאקי והגירוס – שניהם מהווים גרסה מקומית לשווארמה ולשיפודי הבשר המוכרים לנו, בתוספת הטאץ’ היווני והתוספות המיוחדות שמעניקות להם את הייחוד.

ומה לקינוח?

  • היוונים אוהבים לקנח את הסעודה בקינוח בריאות – יוגורט סמיך שאפשר ממש לחתוך אותו בסכין ולצידו קונפיטורת פירות עסיסית.
  • קינוח מסורתי נוסף הוא פיריקיה גליקו – תפוחים טבולים בסירופ בניחוח קינמון, ציפורן וברנדי.
  • בגזרת העוגות תוכלו להתענג על לפקוס קורמוס – עוגה קרה של ביסקוויטים וקרם לבן, וכן על הרוואני – עוגת סולת ותפוז.

קחו לגימה גם מהמשקאות המקומיים

אלכוהול ביוון זה לא רק האוזו הידוע בטעם האניס שלו. אמנם הוא נחשב למשקה הלאומי בחלק ניכר מאיי יוון, אך לבטח לא בכולם. בכל מקרה, האוזו מיוצר עפ”י חוק רק ביוון ובעיקר במבשלות בוטיק הפזורות ברחבי הארץ.

  • צ’יפורו הוא האוזו המחוזק, הנחשב למשקה העממי יותר ואף טוען כיום לכתר המשקה הלאומי. הוא מיוצר מזיקוק קליפות ענבים ומופק בחודש נובמבר באזורים הכפריים, כשאל הפקתו נלווה פסטיבל לאומי. יש צ’יפורו נקי וצ’יפורו אניס, ומביני דבר יאמרו לכם שהוא הכי טעים כששותים אותו קר מאוד.
  • מית’וס היא הבירה היוונית המשווקת כיום בעשרות מדינות בעולם. מדובר בבירת לאגר בלונדית מלאת נוכחות, שמסבה הנאה רבה ללוגמיה כשמתווספות אליה צלחת מזטים ושקיעה יוונית.
  • רטסינה זהו היין הלבן העממי המוגש ברוב המסעדות היווניות לצד כל ארוחה כמעט. נהוג להוסיף לו ניחוח של שרף אורן ולהגישו בקנקן זכוכית קטן.

תכלס, איפה אוכלים ביוון?

אם אתם מטיילים במסגרת טיול מאורגן ביוון, תהיו בטוחים שהמדריך ידע לאן לקחת אתכם, אבל קחו בחשבון שביוון אוכלים בדרך כלל בטברנות, אותן מסעדות עממיות שמגישות אוכל יווני אותנטי. ברוב המקרים הארוחה בטברנה מלווה גם בצלילי המוסיקה המקומית. יש טברנות שמתמחות רק בצליית בשרים, יש כאלה השמות  דגש על תבשילים, ויש גם פסארו-טברנות המתמחות במאכלי דגים וממוקמות לרוב בסמוך לים.

  • אוזריה הוא פאב שבו לוגמים אוזו ומשקאות אלכוהוליים מקומיים לצד מנות ראשונות ומזטים.
  • הקוטוקי הוא מעין בית מרזח שממוקם לרוב במרתף, ומוגשים בו תבשילים מקומיים משובחים.
  • מזדופוליו הוא בר המזטים שהתפתח בשנים האחרונות. ההתמחות שלו היא במזטים אך בחלק מהמקומות מוגשות גם מנות עיקריות.
  • סובלאצידיקו כשמו כן הוא – מזנון בו מגישים את הסובלאקי היווני המפורסם.

ואם בא לכם לעשות שוק לקינוח…

במסגרת טיולים עצמאיים או טיולים מאורגנים באירופה ובשאר היבשות בעולם, תמיד כדאי להיכנס לאיזה שוק או שניים כדי לנשום את האווירה האותנטית המקומית. יוון היא ארץ עתירת שווקים פתוחים ומקורים. בכל אזור תמצאו את שוק העיר או את השוק הייחודי בסגנונו. לצד השופינג התיירותי בשווקים, תוכלו ליהנות גם מהפירות והירקות המובחרים ומהמטעמים היווניים המקומיים הידועים בטריותם, באיכותם ובטעמם המשובח.

להלן כמה שווקים יווניים, בהם תוכלו למצוא חומרי גלם לבישול וכן שפע מאכלים מקומיים.

  • שוק אגורה בחאניה, כרתים – שוק מקורה הממוקם במבנה יפה וייחודי. השוק אינו גדול במיוחד אך הוא מאוד אסתטי, נקי ומסודר. תוכלו לסייר בו בין חנויות רבות שמוכרות גבינות, שמני זית, סבונים, ממתקים ועוד, וכן לפנק את עצמכם בארוחה טובה באחת המסעדות העממיות במחיר מצחיק.
  • ה-Laiki Agora באתונה אלו הם שווקי האיכרים בהם תוכלו להיתקל ברוב שכונות העיר.
    פעם בשבוע מוצבים דוכני הרחוב עמוסים בסחורה מקומית טרייה שהחקלאים מביאים איתם היישר מהשדה. כאן אפשר לקנות ירקות ופירות עונתיים, מוצרי חלב, דבש, ביצים, שמן זית, עשבי תיבול ועוד. מדובר בחוויה חושית של צבעים, ריחות וטעמים.
  • השוק הסיני באתונה – למעשה מדובר יותר באוסף של חנויות מאשר בשוק של ממש. המתחם ממוקם בצפון שכונת פסירי. אפשר לרכוש בחנויות השוק מוצרים במחירים חסרי תקדים.
  • שוק מונאסטיראקי באתונה – אמנם הוא מכונה “שוק פשפשים” אך זהו הקונספט שלו רק בימי ראשון. בשאר ימות השבוע זהו שוק גדול שניתן לרכוש בו הכל מכל.
  • שוק לאיקי ברודוס – שוק גדול של פירות וירקות שפתוח בשבת. כדאי להגיע מוקדם בבוקר לפני שהלחץ מתחיל וליהנות מהסחורה ומהאווירה המיוחדת.

אם נהניתם מהנגיעות במפגש הטעמים היווני הווירטואלי שסידרנו לכם, לבטח תאהבו פי כמה את הדבר האמיתי. הכינו את בלוטות הטעם…

לפרטים על טיולים ליוון התקשרו 03-5639000, או מלאו את הטופס בעמוד זה ואנו נחזור אליכם בהקדם.

מעוניינים להצטרף לטיול?
נמצאו שגיאות בטופס

הטופס בשליחה
אנא המתינו לאישור

תודה שפניתם אלינו! 
ניצור איתכם קשר בקרוב

רוצים להצטרף לטיול?
צרו קשר

נמצאו שגיאות בטופס

הטופס בשליחה
אנא המתינו לאישור

תודה שפניתם אלינו! 
ניצור איתכם קשר בקרוב