יפנית על קצה המקלות
כשמדברים על יפן – מילים שונות ומשונות מתחילות לקפוץ לנו במוח: סושי, טויוטה, פריחת דובדבנים, קראטה, אנימה, זן בודהיזם, רובוטיקה וגיישות כמובן. יפן היא מלכת האייקונים! כל דבר שהיד היפנית נוגעת בו – הופך להיות מותג יפני לאומי, המזוהה עם הצטיינות ושאיפה לשלמות. טיול מאורגן ליפן ממחיש זאת כבר מהשעות הראשונות. מלבד המפגש התרבותי הספקטקולרי הזה, אתם הולכים להיתקל בכל מקום ובכל שעה בתופעה נוספת שנקראת – השפה היפנית.
מה בעצם אתם יודעים על השפה היפנית?
שפה שנמצאת במקום ה-9 בעשיריית השפות המדוברות בעולם, ו-128 מיליון איש דוברים אותה כשפת אם. מסתבר שלרובינו יש ידע די צנוע בנושא, שתמציתו מזוקקת בצעקה “סובארו” בגרסה סמוראית. החלטנו לתקן זאת, והכנו לכם רשימת עובדות מרתקות על השפה היפנית.
1. לא נמצא קשר גנטי מובהק בין יפנית ושפות אחרות
יפנית לא שייכת לאף משפחת שפות ואין לה קרובי משפחה בעולם, גם לא באסיה. בהשוואה לשפות אסייתיות רבות, יפנית אינה שפה טונאלית. הצלילים והמבנה שלה – ייחודיים! זה נכון שהיפנים אימצו את הכתב הסיני ההירוגליפי – קאָנְגִ’י, אבל הכתב לא משפיע על דקדוק השפה.
2. ביפנית קיימים שלושה סוגי כתב
כל מי שלמד אי פעם אלפבית חדש בשפה כלשהי – יודע כמה זה מאתגר. אז מה תגידו על שלושה? טירוף – אולי זאת המילה. מהו הסיכוי שתראו את שלושה סוגי הכתב במשפט אחד? 100% סיכוי, כי היפנים נוהגים לשלב ביניהם. כתב אחד מיועד לכתיבת הסימניות הסיניות – קאָנְגִ’י 漢字, הוא כולל עשרות אלפי סימניות. השני נקרא הִירַגַנָה ひらがな – כתב יפני מקורי, שכולל 46 הברות. אגב בעברית יש לנו 22 אותיות (לא הברות). והכתב השלישי – קָטַקָנָה カタカナ– אותן 46 הברות, רק הפעם נכתבות אחרת. מכוון שיפנית מייבאת המון מילים משפות אחרות, היה צורך בלהמציא כתב מיוחד המיועד רק למילים לועזיות. אז אם תרצו לכתוב את השם שלכם ביפנית, תדעו שיש לכם אפשרות כזאת בקָטַקָנָה.
3. קצב הדיבור ביפנית הוא המהיר ביותר בעולם
מפתיע, אבל היפנים הצליחו לעקוף כאן את האיטלקים והספרדים. קבוצת בלשנים מצרפת ערכה מחקר חדש בנושא קצב הדיבור בשפות שונות, וגילתה שהיפנים הוגים שמונה הברות בשנייה בממוצע. זה הרבה ומהר! עם זאת, ביפנית קיים מה שנקרא “שיעור צפיפות המידע להברה” הנמוך ביותר. זאת אומרת, שכדי להגיד “לא” בעברית, משתמשים רק בהברה אחת שמעבירה את המסר באופן חד וחלק. ביפנית, לעומת זאת, נצטרך להגות שמונה הברות שלמות, וגם אז נשתדל להעביר את המסר באופן עקיף ומעומעם.
4. פעלים ביפנית – תופעת טבע נדירה
פעלים ביפנית הם קטגוריה בפני עצמה, שאפשר לכתוב עליהם לא רק כתבות, אלא ספרים שלמים. נעבור רק על מספר עובדות מעניינות. קודם כל, פועל יפני עומד בליבה של ההיררכיה החברתית והתקשורת הבינאישית ביפן. כל יפני כמעט תמיד יודע מהי זווית הקידה והסיומת הנכונה של הפועל – פשוטה או מנומסת. לדוגמה, אפשר להגיד “אני הולך” ואפשר גם “אני הולך-בבקשה-סליחה-אנא-ממני”. אגב, הפועל תמיד חייב להיות בסוף המשפט – “תמיד הפועל בסוף משפט להיות חייב”. והדבר האחרון, לפועל יפני קיימים רק עבר והווה. כלומר, אם רוצים להגיד משפט בזמן עתיד: “אקנה מאזדה”, ביפנית נגיד משהו כמו: “מחר מאזדה קונה”.
5. ביפנית לא סופרים בני אדם ועפרונות באותה צורה
קיימות צורות רבות של ספירת חפצים ואנשים ביפנית. היפנים מאמינים שאי אפשר לספור מכונות, חיות ושולחנות באותה צורה. קיימת צורה אחת בסיסית לכל המספרים (1-אִיצִ’י, 2-נִי, 3-סָן) + תוספת למספר, תלוית אובייקט הספירה. לדוגמה, בספירה של חיות קטנות נוסיף “חִיקִי” אחרי המספר. כך שאם יש לכם שלושה חתולים בבית – איך תספרו אותם? נכון, סָן-חִיקִי! אבל אם תצטרכו לספור שלושה אנשים בבית – תספרו סָן-נִין. הרעיון הכללי די ברור. עכשיו רק צריך לזכור מהי התוספת לגיל, מכונית, ימים, מצלמה, ספר, כפית, עץ ושאר האובייקטים בעולם, המאוחדים על ידי תכונה בולטת כלשהי, כמו חפץ ארוך או קטן-חמוד או חי-גדול.
הידעתם? קיימות מעל 20 מילים להתאבדות ביפנית!
טיול ליפן הוא כנראה הדבר הכי קרוב בחוויה לטיול בגלקסית אנדרומדה. מבלי לעזוב את כדור הארץ אתם נוחתים בפלנטה אחרת. זאת ועוד, אתם לא מתעסקים עם חייזרים אלא עם בני אדם, רק הרבה יותר מנומסים, סובלניים ואחראים מאיתנו. הנושא של כבוד ותחושת אחריות הדדית מובילים אותנו לעובדה לשונית מרתקת נוספת. קיימות מעל 20 מילים להתאבדות ביפנית.
נשאלת השאלה – למה צריך כל כך הרבה? אז זהו, שבגלל שקיימות דרכים מגוונות להתאבד, היפנים אוהבים לדייק או במילים אחרות ‘מתים לדייק’. הקהל הרחב מכיר את ‘חָרָקִירִי’. קהל יותר מצומצם שמע גם על ‘סֶפּוּקוּ’, שזאת מילה יותר יפה לחָרָקִירִי. לצד המילים האלה, קיימות גם מילים שמפרטות את המעשה עצמו בצורה פיגורטיבית מאוד. במילון הן מחולקות לפי סוג הפעולה. כלומר, התאבדות באמצעות תליה, שריפה, טביעה, קפיצה מגובה ועוד. כמובן זה לא הכול, כי אפשר להתאבד יחידנית, זוגית או משפחתית. ואפשר גם מתוך אהבה או בגלל מלחמה.
מילים שימושיות ביפנית
לכל אלה שכבר מתים על השפה היפנית, הכנו לכם רשימה קצרצרה של המילים השימושיות – ‘תתאבדו עליהן’ לפני הטיול ליפן:
בוקר טוב – אוֹהַיוֹ (おはよう)
שלום – קוֹן-נִיצִ’י-ווָה (こんにちは)
ערב טוב – קוֹן-בָּן-ווָה (こんばんは)
מה שלומך – אוֹגֶנְקִי-דֶסְקָה (お元気ですか)
שלומי טוב – גֶנְקִי-דֶסְ (元気です)
כן – הַיי (はい)
לא – אִי-אִי-אֶה (いいえ)
יפן – נִיהוֹן (日本)
יפנית – נִיהוֹן-גוֹ (日本語)
תודה – אַרִיגָטוֹוּ (ありがとう)
להתראות – סַיוֹנאַרָה (さようなら)
כמו שאתם רואים – יפנית היא שפה חד-פעמית בגלקסיה. יש עוד הרבה תופעות בלשניות ותרבותיות בשפה, אבל נשאיר גם מקום לחוויות והתרשמויות אישיות. נגיד לכם אַרִיגָטוֹוּ על הסקרנות וסַיוֹנאַרָה. טיול מהנה, גילוי עולם מעשיר, ואולי גם לימוד יפנית נעים!
כמה מילים על הכותבת: אַלה קלנדרב
מורה ויוצרת בתחום השפות, פעילה לשונית עם אג’נדה מקורית – שמטרתה לספר את סיפורן של השפות. אוהבת לשבת שעות ארוכות מול מחשב ולעמוד מול קהל. מאמינה שבני אדם מטבעם סקרנים לגבי שפות, אנשים ותרבויות אחרות.
אם אתם רוצים לבדוק את היפנית שלכם מקרוב, או לגלות עולם שונה לגמרי מכל מה שאתם מכירים, אתם מוזמנים להצטרף אלינו בטיול מאורגן ליפן. הטיולים יוצאים בקבוצות קטנות עם מדריכים מומחים. לפרטים נוספים התקשרו 03-5639000, או מלאו את הטופס מטה ואנו נחזור אליכם בהקדם.
מובטחת
מובטחת
סיפורו של הר פוג'י – ההר הגבוה ביפן
הר פוג’י הוא לא רק ההר הגבוה ביותר ביפן, אלא אייקון של ממש בתרבות היפנית. לפני שתטפסו עליו או תצפו בו מאחת התצפיות – אתם מוזמנים להכיר את סיפורו המרתק בכתבה הבאה.
פסטיבל פריחת הדובדבן
פסטיבל פריחת הדובדבן נפתח ביפן עם בוא האביב, כשהפריחה הוורודה-לבנה מופיעה במלוא תפארתה. בתקופה זו כל יפן על תושביה ותייריה חוגגת מתחת לעצי הסאקורה הפורחים. מה מקור ההערצה של היפנים לפריחת הדובדבן ואיך היא משתקפת בראי ההיסטוריה? איך ואיפה חוגגים את הפסטיבל ביפן? היכנסו לכתבה.
הפתעה יפנית ושמה קיוטו
בתוך יפן הגדולה, בין הערים הומות האדם ולצד הבשורות הטכנולוגיות שהמדינה הזו מייצרת, נמצאת הפתעה ושמה קיוטו – עיר מיוחדת במינה. מה מאפיין אותה? מה מייחד אותה ולמה כדאי להקדיש לה כמה ימים של טיול? היכנסו לכתבה.
דת ביפן - יש חיה כזו?
יפן היא ארץ מיוחדת, והגישה כלפי דת ביפן מיוחדת לא פחות. מהן הדתות המרכזיות במדינה? איך ניתן להבחין בין מקדשי שינטו למקדשים בודהיסטים, וכיצד החילוניות והסינקרטיזם משולבים בחיי היום יום של היפנים? על כל אלה בכתבה שלפניכם.
אוכל ביפן - היסטוריה, תרבות וגיאוגרפיה בצלחת
מה מיוחד באוכל היפני? כיצד הוא מושפע מהגיאוגרפיה של יפן ואיך התפתח לאורך שנים של תמורות היסטוריות? מה מאפיין את תרבות האוכל היפנית? על שאלות אלו ואחרות נענה בכתבה שלפניכם, הכינו את בלוטות הטעם.
יפן והמערב
טיול ביפן מזמן מפגש מרתק לא רק עם נופים ואתרים אלא גם עם היסטוריה ותרבות, שהשלכותיהן משתקפות בבני העם היפני, ביחסם כלפי אנשי המערב בכלל והתיירים בפרט. איך הדבר בא לידי ביטוי?? בכתבה הבאה ננסה לענות על “החידה” התרבותית הזאת.
יפן חוגגת - 7 פסטיבלים יפניים שלא תרצו להחמיץ
ליפנים יש יותר פסטיבלים מאשר ימים בשנה. ריכזנו כאן שבעה מהפסטיבלים המוזרים והיפים ביותר במדינה הרחוקה. חלקם רבי משתתפים וכלל ארציים, חלקם מקומיים וקטנים, וכולם כולם מהווים מחזות מדהימים לצפייה.
אתרים נבחרים ביפן
איפה כדאי לבקר ביפן? לפניכם מידע על האתרים המעניינים ביותר יפן, מטוקיו, עיר הבירה המרתקת, המשלבת מסורת וקידמה, ועד אל הרי האלפים היפניים, החוצים את האי הונשו, האי המרכזי בארכיפלג היפני.
מידע שימושי למטייל ביפן
מידע שימושי למטייל ביפן אודות מזג האוויר, אשרת כניסה, חשמל, מטבע ועוד.
עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על יפן
ליפן היבטים שונים ומגוונים – האנשים, ההיסטוריה, התרבות המיוחדת, המבנה הגיאוגרפי ואוצרות הטבע הופכים אותה ליעד מרתק ומיוחד במינו. אספנו עבורכם עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על יפן.