אתרים נבחרים במקסיקו
אגווה אסול (Agua Azul)
שמורת הטבע אגווה אסול (Agua Azul), “מים כחולים”, היא סדרת אשדות ומפלים בתוך ג’ונגל עבות ויפה. המפלים נחשבים ליפים ביותר במקסיקו. מי הטורקיז זורמים על סלעי גיר לבנים, ומעבר לאשדות מהירי הזרם יש כמה בריכות צלולות ושקטות היפות לרחצה.
אושמאל (Uxmal)
אושמאל (Uxmal) הוא אתר פולחני גדול מהתקופה הקלאסית של תרבות המאיה, כלומר – מהמאה ה-9 עד המאה ה-12. כאן נחשפו מרכז גדול לכינוס פולחני, ארמון מושל עם טרסות ופסלים מרשימים בחזיתו, “בית הצבים”, “בית היונים” – העתיק מכל המבנים באושמאל, “בית הנזירות” ובו 88 חדרים מעוטרים ופירמידה גדולה, ששני מקדשים בקודקודה. הצל המוטל על מדרגותיה ביום השוויון מזכיר בצורתו את הנחש הקוסמי המכונף.
גואנאחואטו (Guanajuato)
(Guanajuato) היא עיר יפהפייה בתוך עמק הררי. מאז הוקמה במאה ה-16 ועד המאה ה-19 סיפקו מכרות הכסף והזהב שלה כחמישית מהתפוקה העולמית של המתכות האצילות האלה. כנסיותיה, ארמונות האצולה ומבני הציבור הבַּרוקיים שלה הם העדות הנאמנה לעושרה הגדול בעבר. הכנסותיה של גואנאחואטו מכריית כסף הידלדלו מזמן, ואחד האמצעים הציוריים של פרנסי העיר להזרים כסף לקופה היה הצגת מתיה מן העבר במוזיאון המומיות. גופות נפטרים השתמרו כמומיות, וכמובן – רק מתים מן המעמד הנמוך הוצאו מקבריהם ורק כאלה עם “הבעה מיוחדת” נשמרו לתצוגה.
וואחאקה (Oaxaca)
(Oaxaca) היא אחת הערים הקולוניאליות היפות במקסיקו. יש בה שווקים ססגוניים, כנסיות מרשימות ורחובות שלווים. מסביב לעיר כפרים המאוכלסים אינדיאנים. באזור זה פרחה בעבר הרחוק התרבות הזפוטקית, שמרכזה הפולחני היה במונטה אלבן (Monte Alban), ומאוחר יותר – התרבות המישטקית, שהצטיינה בבניית ארמונות כדוגמת מיטלה ובאתרי קבורה עשירים. אחד משיאי הביקור בעיר הוא במוזיאון המשמר אוצרות זהב נדירים, שנתגלו בחפירת קבר אציל מישטקי.
חבל צ’יאפס (Chiapas)
באזור צ’יאפס ג’ונגלים לחים, קניונים מרהיבים, מפלי מים ואגמים צלולים. בחלקו הצפוני, המכוסה ביער טרופי, שוכנים כמה מהאתרים החשובים ביותר של תרבות המאיה, ביניהם פאלנקה (Palenque) – אתר מרשים מן התקופה הקלאסית. חלקו הדרומי, ההררי, מאוכלס באינדיאנים בני המאיה, הממשיכים לקיים את תרבותם המסורתית באצטלה נוצרית. האזור היה מנותק מן העולם החיצון, ולכן השתמרה בו התרבות האינדיאנית יותר מבכל מקום אחר במקסיקו.
סן קריסטובל דה לאס קאסס (San Cristobal de Las Casas)
בלב חבל הצ’יאפס ניצבת סן קריסטובל דה לאס קאסס (San Cristobal de Las Casas) – עיר קולוניאלית קטנה, המתהדרת בכנסיות צבעוניות ובשווקים שאליהם מתכנסים אינדיאנים מכל כפרי הסביבה. סביב העיר בנויים כפרים של בני המאיה – לכל כפר תלבושת אופיינית משלו.
טאוטיוואקאן (Teotihuacan)
(Teotihuacan) היא אחד הפלאים הגדולים ביותר של התרבויות העתיקות – באמריקה ובעולם כולו. איננו יודעים כיצד נקרא המקום בידי תושביו, אך הוא מוכר לנו בשמו האצטקי, טאוטיוואקאן, שפירושו “עיר האלים” או “המקום שבו הופכים בני אדם לאלים”. שרידי הענק של העיר כוללים את “שדרת המתים” – דרך תהלוכות וטקסים באורך כ-4 קילומטרים, הבנויה לפי חישובים אסטרונומיים מדויקים, ולצידה הפירמידות של הירח והשמש, האחרונה מתנשאת לגובה 66 מטרים. בחלק אחר של השדרה ניצב מקדש קצלקואטל (Quetzalkuatl), “נחש הנוצות”, שהוא אחד האלים החשובים בתרבויות האזור, וחזיתו המקושטת של המקדש היא היפה ביותר בכל רחבי מסו-אמריקה. טאוטיוואקאן, שפרחה בין המאה ה-3 לפנה”ס למאה ה-8 לספירה, שימשה מופת והשראה לכל התרבויות שבאו אחריה.
טולה (Tula)
(Tula) היתה בירת הטולטקים (Toltec), הציווילזציה השנייה בגודלה במקסיקו אחרי האצטקים (Aztec). היא שוכנת בקצה הצפוני של עמק מקסיקו, ולשיא תפארתה הגיעה במאות 10-12 לספירה, טרם בואם של האצטקים. תולדותיהם של הטולטקים מהולות באגדות שכתבו האצטקים אחרי הכיבוש הספרדי. מהמעט הידוע על הטולטקים, הם הקימו חברה צבאית ששלטה מטולה על מרכז מקסיקו, עסקו בהקרבות אדם המוניות וביצרו את עריהם. רוב גילופי מקדשיהם עוסקים בקרבות ובמוות. בין שרידיה של טולה בולטים העמודים האטלנטיים – עמודים גדולים, מגולפים בדמות האל קצלקואטל, נחש הנוצות, שלבש פני לוחם המתבונן אל כוכב השחר.
לה ונטה (La Venta)
התרבות האולמקית, שהתקיימה באלף הראשון לפני הספירה במפרץ מקסיקו, נחשבת ל”אם התרבויות” של מסו-אמריקה. האולמקים יצרו את אתרי הפולחן הראשונים באמריקה התיכונה, את האורבניזם ואת המסחר בין אזורי החוף ובין פנים הארץ, את האסטרונומיה, את המתמטיקה, את האמנות ואפילו את יסודות הכתב. בפארק לה ונטה (La Venta) שבמדינת טבסקו (Tabasco), בקרבת מפרץ מקסיקו, נתגלה מרכז פולחן אולמקי חשוב. בין הממצאים הבולטים באתר – מזבחות וראשים ענקיים, חלקם בגודל של יותר מ-2 מטרים, המהווים עדות אילמת להישגיה המזהירים של התרבות האולמקית.
מורליה (Morelia)
(Morelia) בירת מיצ’ואקן (Michuacan) נבנתה במאה ה-16 על ידי מנדוסה (Mendosa), המשנה למלך ספרד, ושמה מאז היה ויאדוליד (Valladolid), כשם בירת קסטיליה הישנה בספרד. עד סוף המאה ה-19 נותרה העיר ספרדית במהותה, בהרכב אוכלוסייתה ובצורתה החיצונית. משהפכה “ספרד החדשה” לרפובליקה של מקסיקו במאה ה-19, הוחלף השם הספרדי השנוא לשמה היום, כשמו של חוסה מוראלס (Jose Morales), ממנהיגי תנועת השחרור. בתי העיר היפהפיים בנויים מאבן חול ורודה, ועל פי חוק עירוני, גם הבתים החדשים חייבים להיבנות בסגנון הברוק הספרדי, מהאבן המקומית.
מקסיקו סיטי (Mexico City)
הרמה התיכונה, המשובצת הרי געש גבוהים, היא אזור הליבה של מקסיקו. כאן פרחו בעבר, לפני הכיבוש הספרדי, התרבויות האדירות של הטאוטיוואקאנים, הטולקטים והאצטקים, וכאן קבעו הספרדים את המרכז הפוליטי והדתי של “ספרד החדשה”, שלימים שינתה את שמה למקסיקו. בלב הרמה ממוקמת מקסיקו סיטי. העיר, שהוקמה על חורבות בירת האצטקים, נהפכה בהדרגה למגלופוליס, המאכלסת למעלה מ-24 מיליון נפש. מן העבר שרד בה המקדש האצטקי הגדול, ובסוצ’ימילקו (Xochimilco) השתמרה רשת תעלות ששימשה לחקלאות אגמית. בעיר עשרות כנסיות ומוזיאונים, בהם המוזיאון האנתרופולוגי, האוצֵר בתוכו אוסף נדיר של אמנויות פרה-קולומביאניות. טאוטיוואקאן (Teotihuacan) היא אחד הפלאים הגדולים של התרבויות העתיקות – באמריקה ובעולם כולו. שרידי הענק של העיר כוללים את “שדרת המתים” – דרך תהלוכות וטקסים, הבנויה לפי חישובים אסטרונומיים, ולצדה הפירמידות של הירח והשמש. בחלק אחר של השדרה ניצב מקדש קצלקואטל (Quetzalkuatl), “נחש הנוצות” – אחד האלים החשובים בתרבויות האזור.
מרידה (Merida)
(Merida), בצפון-מערב חצי-האי יוקטאן (Yucatan), היא עיירה יפהפייה, שבתיה בנויים בסגנון הספרדי-הקולוניאלי. בתקופת השלטון הספרדי במקסיקו הייתה מרידה מרכז שלטוני אוטונומי; היום היא מרכז לפעילות אמנותית, בעיקר מוסיקלית. ממערב למרידה נמצאת קאבה (Kabah), שגם בה, כבאתרי מאיה קלאסיים אחרים, נחשפו מרכז התכנסות פולחני, מצפה כוכבים, פירמידה ו”ארמון המסכות”, שבו מוצבים כ-250 דיוקנאות מוזאיקה נפלאים של האל צ’אק.
פאלנקה (Palenque)
בלב הג’ונגל של צ’יאפס שוכנת פאלנקה (Palenque) – עיר מאיה מן התקופה הקלאסית, שהגיעה לשיאה במאות ה-6 עד ה-8. באתר המרשים, המורכב מפירמידות ומארמונות, התגלה אתר קבורה מדהים, שבו נקבר המלך הגדול פאקאל, “מגן שמש” – החשוב בשושלת מלכי פאלנקה. היום נראים באתר כ-15 מבנים. כ-500 מבנים נוספים עדיין קבורים בג’ונגל.
פצקוארו וחניציו (Lago de Patzcuaro)
ביום 2 בנובמבר נחוג “יום המתים” על האי חניציו, בלב אגם פצקוארו (Lago de Patzcuaro). ביום הזה מקיימים תהלוכות ובהן מציגים בובות בדמות שלדי אדם. ברחבי האי נישאות תפילות, והאנשים עורכים סעודות משפחתיות מפוארות ומרובות משתתפים בבתי הקברות, ליד קברי יקיריהם. במקור היו אלה טקסים אינדיאניים להשבעת רוחות, אחרי הקרבה של קורבנות אדם. הקהילה האירופית בדור שאחרי המגיפה השחורה הייתה מוכנה לאמץ טקסי מתים לליתורגיה הנוצרית, ואירועי יום המתים הם אחד הביטויים למזיגה זו.
צ’יצ’ן איצה (Chichen Itza)
חצי-האי יוקטאן, הנושק לחופי התכלת של הים הקריבי, משובץ באתרי מאיה מן התקופה הפוסט-קלאסית. צ’יצ’ן איצה (Chichen Itza) הוא הגדול והמרשים ביניהם, והוא מצטיין בארכיטקטורה מונומנטלית. בין האתרים הדרמטיים של צ’יצן איצה אפשר למנות את “הטירה”, פירמידה ענקית, מושלמת, הבנויה לפי חישובים אסטרונומיים מדויקים, את “מקדש הגיבורים” המרשים, את מגרש משחקי הכדור, שהוא הגדול ביותר בכל מסו-אמריקה, ואת בור המים המקודש, שלתוכו הושלכו קורבנות אדם ומנחות יקרות ערך. כל אלו הופכים את צ’יצן איצה לאחד האתרים החשובים ביותר לביקור במקסיקו, אתר שמייסדיו נעלמו מן העולם אך הישגיהם האמנותיים והרוחניים יישארו לעד. האתר בצ’צ’ן איצה הוכרז כאחד משבעת פלאי תבל החדשים.
קניון הנחושת (Barranca del Cobre)
אחד ההישגים הטכנולוגיים המרשימים ביותר במקסיקו הוא רשת מסילות הברזל. קו המסילה המתחיל באוחינאגה (Ojinaga) שעל גבול ארה”ב מסתיים בנמל טופולובמפו (Topolobampo). חלק מן הנתיב עובר לאורך קניון הנחושת (Barranca del Cobre).
השם “קניון הנחושת” מתייחס לסדרה של ערוצים מרשימים המבתרים הרים בגובה 3,000 מטרים. עם התחתרות אפיקו של הנהר אוריקה (Rio Urique) נוצר קניון שאורכו יותר מ-50 קילומטרים ועומקו כמה מאות מטרים. האזור הוא גם מולדתם של בני שבט הטרהומרה (Tarahumara), המתפרנסים מגידול בעלי חיים ומחקלאות מסורתית.
קניון סומידרו (Sumidero)
אחד משיאי הביקור בצ’יאפס הוא שיט בקניון סומידרו (Sumidero), שקירותיו מתנשאים לגובה 1,000 מטרים. הקניון המרשים הוא חלק מנהר גריחאלווה (Garijalva), העושה את דרכו מהרי הסיירה מאדרה לעבר מפרץ מקסיקו. על גדות הקניון מקננים נשרים ויש בו מפלי מים נאים.
קנקון (Cancun)
(Cancun) היא עיר נופש ידועה על חוף הים הקריבי. לגונה תכולה ומעליה גשר מפרידים ומחברים בינה ובין האי המאורך, שבו שוכנים בתי מלון ובתי נופש רבים.
חולמים על טיול במקסיקו?
החברה הגיאוגרפית מציעה טיולים מאורגנים למקסיקו ובניית טיולים פרטיים למקסיקו לנוסע העצמאי, ע”י המומחים שלנו למרכז אמריקה.
למידע נוסף התקשרו: 03-5639000 או מלאו את הטופס מטה.
ספארי צלילה בסוקורו, מקסיקו
ברוכים הבאים לארץ הטאקו, הסומבררו והכרישים! סוקורו, אי וולקני הממוקם כ-600 ק”מ מערבית לחופי מקסיקו, הוא אחד מיעדי הצלילה המרתקים ביותר, בזכות עושר הדגה, הנופים מעל ומתחת למים, מיני הכרישים – שמציפים את האזור בכמויות, וכמובן – בזכות המנטות האוקייניות גדולות הכנף, שפוקדות את האי בנקודות קבועות, ומגלות עניין רב בצוללים.
מידע שימושי למטייל במקסיקו
מידע שימושי למטייל במקסיקו אודות מזג האוויר, אשרת כניסה, חשמל, מטבע ועוד.
מקסיקו - שיק קולוניאליסטי
הערים הקולוניאליות של מקסיקו מעטרות את המדינה כמו שרשרת פנינים. כל עיר נושאת אופי משל עצמה, אבל מחוברת אל האחרות בעוצמה של ההיסטוריה, ביופי של האדריכלות ובפריחה של התרבות. ביחד הן מספרות סיפור מרתק על שילוב עמוק בין תרבויות ועמים.
עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על מקסיקו
למקסיקו היבטים שונים ומגוונים – האנשים, ההיסטוריה, התרבות המיוחדת, המבנה הגיאוגרפי ואוצרות הטבע הופכים אותה ליעד מרתק ומיוחד במינו. אספנו עבורכם עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על מקסיקו.