עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על ניו-זילנד
העושר של הנופים והאתרים, מגוון בעלי החיים, שרידי הקרחונים והתרבות המרתקת. אלה רק חלק מהסיבות שבזכותן כדאי לצאת לטיול בניו-זילנד. אז מהו סוד הקסם של ניו-זילנד?
1. תרבות: מקורות מאוריים
התרבות הניו-זילנדית היא תערובת מרתקת שמושפעת בעיקר מן המקורות המאוריים הקדומים יותר של הארץ ומן התרבות שהביאו עימם האירופים במאה ה-16. המקורות המאוריים משפיעים כיום באופן ברור ומשמעותי על האמנות, על השפה ולעיתים קרובות גם על המבטא ואוצר המילים של דוברים רבים.
2. מאפייני האדריכלות בניו זילנד
כל הבניינים והמבנים בניו-זילנד מספרים סיפור של הגירה ומהגרים. חלק מהם הגיעו מפולינזיה ואחרים מאירופה, אבל כולם הסתגלו אל הארץ החדשה ואימצו צורות של מבנים שהכירו לתנאים וחומרים חדשים. האיים המיוערים והאקלים שלפעמים קיצוני הכתיבו את האדריכלות. הנציג הבולט ביותר של האדריכלות המאורית הוא מבנה המפגש או האסיפה – שצורתו, צבעיו וחומריו ייחודיים לניו-זילנד.
3. המטבח הניו זילנדי
המטבח בניו-זילנד מתואר לעיתים קרובות כמטבח פסיפי עם השפעות אירופיות, פולינזיות ואסיאתיות. מנת הכבש היא המאכל האופייני ביותר. ברוב המקרים יעדיפו הניו-זילנדים לאכול במקומות ובתנאים מאוד לא רשמיים ונינוחים. במהלך הקיץ יאכלו כמעט תמיד בחוץ. המנה המאורית המפורסמת ביותר היא ה”האנגי” – שמכילה בשר וירקות אותם מבשלים באיטיות מתחת לאדמה.
4. מה כדאי לשתות בניו זילנד?
היין הניו-זילנדי, בייחוד היינות הלבנים, רכשו בשנים האחרונות מוניטין מצוין ברחבי העולם.
5. נבחרת הרוגבי הכי מפורסמת
ראגבי הוא ללא ספק המשחק הפופולרי ביותר בניו-זילנד. סצינת הספורט המקומית משקפת למעשה מושבה בריטית טיפוסית. לצד הראגבי שהוא בגדר “דת לאומית”, ניצבים הקריקט, הכדורגל והכדורעף. נבחרת הראגבי הלאומית, שמכונה ה”אול בלק”, זוכה לפרסום עצום וריקודי ההאקה של חברי הנבחרת לפני המשחקים חשובים הם טקס לאומי.
6. חוויה מיוחדת: תופעת טבע מדהימה
על חופו המערבי של האי הדרומי אפשר לחזות בתופעת טבע מדהימה – שרידי קרחונים גולשים מן האלפים הדרומיים לאפיקי נהרות שנמצאים רק 300 מטר מעל פני הים. אין דוגמא לתופעה ייחודית כזו בשום אזור ממוזג אחר בעולם כולו. הקרחונים מכסים כמחצית משטח שמורת הטבע של הר אאורקי – קוק.
7. מונומנט: גבעת העץ הבודד
גבעת העץ הבודד (one tree hill) נמצאת באוקלנד. זהו אתר זיכרון חשוב לבני המאורים ולתושבי ניו-זילנד האחרים. עיקר פרסומו של המקום בא לו בזכות השיר שחיברו עליו חברי להקת 2U האירית. השיר הופיע באלבום “ג’ושוע טרי”. הוא נכתב לזכרו של גרג קרול, עובד של הלהקה, ממוצא ניו-זילנדי, שנהרג בתאונת אופנוע בשנת 1986.
8. מסורת: גילוף עץ
מגלפי עץ מאורים מסורתיים נוהגים לגלף דיוקנאות של לוחמים ודמויות אחרות. גילוף זה מסייע בשימור התרבות והמסורת המאורית גם כיום. כל עבודת אמנות כזו מספרת סיפור מן העבר.
9. שמורת טבע: אבל טסמן
שמורת אבל טסמן נמצאת בקצה הצפוני של האי הדרומי. זו אמנם השמורה הקטנה ביותר בניו-זילנד אבל היא מציעה למבקרים עושר גדול של נופים ואתרים. יש בה מיזוג מעניין של חופים נפלאים עם שבילי הליכה על צוקי החוף. בעונות המתאימות אפשר לצפות בשמורה בבעלי חיים רבים.
10. רק בניו-זילנד!
האקה הוא הריקוד המסורתי של המאורים. למעשה זה ריקוד מלחמה שמבצעים גברים בלבד. רוב הריקוד מלווה בתנועות חדות, טפיחות רגליים עזות ושאגות מעט מפחידות. ריקוד ההאקה המפורסם ביותר הוא זה שרוקדים חברי קבוצת ה”אול בלקס” נבחרת הראגבי של ניו-זילנד. הריקוד שהם מבצעים לפני כל משחק הקנה להאקה מוניטין עולמי.
הידעתם? עוד כמה עובדות מעניינות על ניו-זילנד
- הערכה משנת 2008 מצביעה על כך שבניו-זילנד חיות כיום כ-40 מיליון כבשים, כלומר יחס של עשר כבשים לכל תושב במדינה. נתון זה מצביע על ירידה במספר הכבשים לעומת שנות ה-80. אז הוערך מספר הכבשים בניו-זילנד ב-70 מיליון. גם כיום ניו-זילנד מחזיקה במחצית מן השוק העולמי של בשר כבש, רוב הכבשים מרוכזות באי הדרומי.
- ניו-זילנד היא אחת מחמשת יצואניות מוצרי החלב הגדולות בעולם. במדינה בה מגדלים יותר מ-9 מיליון ראשי בקר, מתמחים גם בייצור איכותי של מוצרי חלב.
- התיירות נחשבת כיום אחד מענפי הכלכלה המרכזיים בניו-זילנד. חמישית מהכנסות היצוא של המדינה ועשירית מן הכלכלה של ניו-זילנד נסמכים על ענף זה. ההערכה היא שכיום 10 אחוז מן המשרות במדינה קשורות בדרך זו או אחרת לענף התיירות.
- הר אאוראקי – קוק הוא ההר הגבוה ביותר בניו-זילנד ובאוסטרליה, גובהו 3,754 מטר. עד לשנת 1998 הופיע ההר בשמו קוק, על שמו של המגלה הבריטי קפטן ג’ימס קוק. בשנה זו הוחלט להוסיף לו גם את שמו המאורי אאוראקי. החלפת השם נעשתה במסגרת השבת הבעלות על הקרקע באזור לבני שבט נגאי טאהו. בני השבט, על פי ההסכם, החזירו את הקרקע מיד לידי המדינה. משמעות השם בשפה המאורית הוא “חודר העננים”.
- האגם הגדול בניו-זילנד הוא אגם טאופו. שטחו 616 קילומטרים רבועים. האגם שוכן בלוע של הר געש קדום, שהתפרץ לאחרונה לפני 26 אלף שנים.
- העיר קווינסטאון בניו-זילנד נחשבת לבירת הבאנג’י העולמית. כאן התקיימה הקפיצה המסחרית הראשונה בשנת 1988. הניו-זילנדי א.ג’. האקט זינק אז מגובה 43 מטרים כשרצועת גומי קשורה לקרסוליו. הוא קפץ מגשר קוואראו בקווינסטאון וזכה מאז לפרסום רב. חברות רבות שפועלות בעיר מציעות קפיצות מגבהים שונים לתיירים צעירים ונלהבים.
- ניו-זילנד מייצרת כיום עשירית מן האנרגיה שלה ממקורות גיאו-תרמליים, כלומר ממים חמים שמתפרצים מן האדמה בפעילות געשית. כמחצית מן החשמל במדינה מיוצרת מכוח הידרואלקטרי – סכרים שמייצרים חשמל מנפילת המים. כוח הרוח תורם עוד 5 אחוז לייצור האנרגיה. התוכנית הניו-זילנדית היא שבשנת 2020 ייצרו 90 אחוז מן החשמל במדינה ממקורות טבעיים.
מתכננים טיול לניו-זילנד?
החברה הגיאוגרפית מציעה טיולים מאורגנים לניו-זילנד ובניית טיולים פרטיים לניו-זילנד לנוסע העצמאי, ע”י המומחים שלנו לאוסטרליה והפסיפיק.
למידע נוסף התקשרו 03-5639000 או מלאו את הטופס מטה.
מידע שימושי למטייל בניו זילנד
מידע שימושי למטייל בניו זילנד אודות מזג האוויר, אשרת כניסה, חשמל, מטבע ועוד.
אתרים נבחרים בניו זילנד
איפה כדאי לבקר בניו זילנד? לפניכם מידע על האתרים המעניינים ביותר בניו זילנד, מהאי הצפוני הגעשי, המאופיין בגייזרים, בריכות בוץ מבעבעות ומעיינות מינרליים לוהטים ועד ארץ הפיורדים, באי הדרומי.
טיולי חורף דרומית לקו המשווה
כשבישראל שורר חורף, בחצי הכדור הדרומי הקיץ בשיאו. אם כך, זה הזמן לצאת לטיולים ליעדים הממוקמים בחלקו התחתון של קו המשווה. בכתבה שלפניכם כמה יעדים מעניינים שמומלץ לטייל בהם, במיוחד כשאצלנו קר וגשום.