צילום: שרה'לה שדות
לחיות עם השימפנזים - עשר עובדות מעניינות על ג'יין גודול
ג’יין גודול היא המומחית הגדולה ביותר בעולם בכל הנוגע לשימפנזים.
גודול נולדה בלונדון בשנת 1934 ובילתה 45 שנים בלימוד וחקר שימפנזים בפארק הלאומי גומבה סטרים (Gombe Stream) בטנזניה. בנוסף לכך שקיבלה את עיטור האימפריה הבריטית המכובד, היא הוכתרה כ”שליחת השלום ברחבי העולם” על ידי האו”ם בשנת 2002.
גודול זכתה בפרסים רבים, ביניהם ליגיון הכבוד הצרפתי, מדליית הכבוד של טנזניה, פרס קיוטו היוקרתי מיפן ופרס טיילר להישג סביבתי. מעבר לתרומות הרבות שתורמת גודול למדע ולאיכות הסביבה, היא מנהלת חיים מרתקים ויוצאי דופן.
הנה 10 עובדות מרתקות על ג’יין גודול
1. גודול נחשפה לראשונה לשימפנזים עוד בהיותה תינוקת. אביה קנה לה במתנה בובת שימפנזה כשהייתה בת שנה, לה היא קראה ג’ובילי, שנשארה לצידה שנים רבות. עד היום, גודול שומרת את ג’ובילי בשידה שלה.
2. כילדה, גודול אהבה ספרים העוסקים בבעלי חיים ובאפריקה, בייחוד את סיפורו של ד”ר דוליטל ואת סדרת ספרי טרזן. עם זאת, גודול זלזלה במושאו הרומנטי של טרזן, ג’יין. היא תמיד חשבה שהיא תוכל להוות מושא אהבה מוצלח יותר עבור הגיבור המתנדנד בין העצים.
3. גודול צפתה מהצד בבעלי חיים מגיל צעיר. פעם אחת היא ישבה במשך חמש שעות בלול של משפחתה על מנת לצפות בתרנגולת מטילה ביצה. כשהתרנגולת הטילה סוף סוף, גודול גילתה שמשפחתה חיפשה אותה בקדחנות ואף דיווחו עליה במשטרה כנעדרת.
4. כאשר גודול סיימה את לימודיה בתיכון, היא לא יכלה להרשות לעצמה את שכר הלימוד של המכללה. במקום ללמוד, היא עבדה במשך שנים כמזכירה, מלצרית ועוזרת של יוצר סרטים.
5. גודול נסעה לראשונה לאפריקה כשהייתה בת 23 כדי לבקר חבר בקניה. שם היא פגשה אנתרופולוג מפורסם בשם ד”ר לואיס ליקי, ששכר את גודול כעוזרת האישית שלו. מאוחר יותר הוא שלח אותה לטנזניה ע”מ לצפות בשימפנזים.
6. כאשר גודול נסעה לטנזניה לראשונה בשנת 1960, ממשלת בריטניה התעקשה שתמצא לעצמה שותף לנסיעות. היה זה בלתי הולם עבורה לנסוע לבד, אז אמא שלה הצטרפה אליה למסע.
7. זמן קצר לאחר שעבדה בטנזניה, גילתה גודול שתי תגליות מהפכניות על השימפנזים: האחת היא שהם משתמשים בכלים, התנהגות שיוחסה עד אז רק לבני אדם, והשנייה היא שהשימפנזים אינם צמחוניים. בעקבות תגליות אלו, המגזין נשיונל ג’יאוגרפיק פרש את חסותו על גודול, ושלח צלם בשם הוגו ואן לוויק לתעד את עבודתה. ואן לוויק וגודול נישאו בשנת 1964.
8. גודול נכנסה לאוניברסיטת קיימברידג’ כמועמדת לתואר שלישי בשנת 1962 – אחת מתלמידי הדוקטורט הראשונים שהתקבלו ע”י האוניברסיטה ללא תואר אקדמי. היא סיימה את לימודיה בשנת 1966 עם תואר דוקטור באתולוגיה. כותרת התזה שלה הייתה “ההתנהגות של השימפנזים בתנאים טבעיים”.
9. למרות היותה ככל הנראה המומחית הגדולה בעולם לחקר שימפנזים, עבודתה של גודול לא התחמקה מביקורות. מדענים מסויימים הביעו מורת רוח מעצם העובדה שגודול קראה לשימפנזים בשמות ולא במספרים. מדענים אחרים מתחו ביקורת על השימוש של גודול בתחנות ההאכלה שנועדו למשוך את השימפנזים, בטענה שהן שיבשו את דפוסי האכילה הטבעיים ועודדו תוקפנות בקרב בעלי החיים.
10. ספריה של גודול פופולרים כ”כ שהשימפנזים המתוארים בהם הפכו להיות מוכרים בכל העולם. כאשר אחד מהשימפנזים מת, “פלו” הזקן, הלונדון טיימס אף פירסם מודעת אבל לזכרו.
גם אתם סקרנים לגלות איך מתנהגים השימפנזים בטבע?
אתם מוזמנים להצטרף אלינו בטיול ייחודי לטנזניה, מנדידת הגנו בסרנגטי ועד אל שמורת השימפנזים של ג’יין גודול.
למסלול הטיול לחצו כאן
שמורות הטבע של טנזניה
הידעתם שרבע משטחה של טנזניה מוגדר כשמורות טבע? היכנסו למאמר וגלו את שמורות הטבע המעניינות ביותר ומה מצפה לכם בחויית ספארי בטנזניה.
המסע הגדול בעולם
הנדידה הגדולה היא המסע הפנטסטי ביותר בעולם. זהו חלומם של חובבי הטבע, בעלי החיים והמסעות. הצפייה בנדידה הגדולה היא מסוג החוויות שעושים פעם בחיים וזוכרים לתמיד. על מה כל המהומה? אתם מוזמנים לקרוא בכתבה שלפניכם.
פארק קרוגר – טבע פלאי בסוואנה האפריקנית
כל מי שהיה בפארק קרוגר בדרום אפריקה יודע – זה אחד היעדים הפופולריים בעולם לחובבי טבע. אריות נוהמים או היפופוטמים רובצים? קרוקודילים בפה פעור או דהרת הזברות? לא צריך לבחור – כולם בפארק קרוגר. היכנסו לכתבה וגלו את הספארי שישאיר גם אתכם עם פה פעור.
סווהילי בנוסח האקונה מטטה
מתכננים טיול בטנזניה? האקונה מטטה! היכנסו לכתבה ובידקו מה אתם יודעים על סווהילי, השפה הרשמית של טנזניה. רמז: אתם יודעים יותר ממה שנדמה לכם.
עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על קניה
לקניה היבטים שונים ומגוונים – עולם הטבע העשיר, האנשים, ההיסטוריה, התרבות המיוחדת והמבנה הגיאוגרפי, הופכים אותה ליעד מרתק ומיוחד במינו. אספנו עבורכם עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על קניה.
מידע שימושי למטייל בקניה
מידע שימושי למטייל בקניה אודות מזג האויר, אשרת כניסה, חשמל, מטבע ועוד.
אתרים נבחרים בקניה
איפה כדאי לבקר בקניה? לפניכם מידע על האתרים המעניינים ביותר בקניה, משמורת מסאי מרה המפורסמת ועד להר קניה, ההר השני בגובהו ביבשת אפריקה.
עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על טנזניה
לטנזניה היבטים שונים ומגוונים – האנשים, ההיסטוריה, התרבות המיוחדת, המבנה הגיאוגרפי ואוצרות הטבע הופכים אותה ליעד מרתק ומיוחד במינו. אספנו עבורכם עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על טנזניה.
מידע שימושי למטייל בטנזניה
מידע שימושי למטייל בטנזניה אודות מזג האוויר, אשרת כניסה, חשמל, מטבע ועוד.
אתרים נבחרים בטנזניה
איפה כדאי לבקר בטנזניה? לפניכם מידע על האתרים המעניינים ביותר בטנזניה, מהמישורים האינסופיים של שמורת סרנגטי ועד זנזיבר שטופת השמש.
עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על זנזיבר
איי זנזיבר שלחופי אפריקה הם יעד מושלם לנופש אקזוטי קסום – ים בצבע טורקיז, חופים לבנים, עצי קוקוס גבוהים ולחובבי הצלילה – עושר אדיר של בע”ח מתחת למים. היכנסו וגלו עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על זנזיבר.
זנזיבר - גן העדן של מזרח אפריקה
זנזיבר היא גן עדן למטיילים, הרפתקנים, צוללנים והיסטוריונים, ולכל החפץ בחופשה מסוג שונה. ביקור בצפון האי הוא מסע בוטני מרתק במטעי התבלינים האקזוטיים; סיור בעיר האבן הינו מסע מרתק אל ההיסטוריה של מזרח אפריקה; חופי הזהב עטורי דקלי הקוקוס מהווים תפאורה מושלמת לחופשה ואילו מתחת לפני המים – עולם עשיר וססגוני.
טיולי חורף דרומית לקו המשווה
כשבישראל שורר חורף, בחצי הכדור הדרומי הקיץ בשיאו. אם כך, זה הזמן לצאת לטיולים ליעדים הממוקמים בחלקו התחתון של קו המשווה. בכתבה שלפניכם כמה יעדים מעניינים שמומלץ לטייל בהם, במיוחד כשאצלנו קר וגשום.