אבוריג'ינים באוסטרליה
לכל מי שסקרן לגבי התרבות האבוריג’ינית באוסטרליה כדאי להכיר את “נתיבי שיר”, ספר נהדר של סופר המסעות האנגלי ברוס צ’טווין (תרגום עופר שור, הוצאת ספריית הפועלים). בספר זה מתאר צ’טווין את המפגשים שלו עם בני התרבות האבוריג’ינית ביבשת הדרומית. בין היתר נכתב שם על המיתוסים האבוריג’יניים שהם “כמו מבוך מלא באינספור מסדרונות ומעברים, שכולם מחוברים באופן מסתורי כלשהו, בדרכים מורכבות להפליא. בקוראי את השירים היה לי הרושם שמדובר באדם שנכנס לעולם סודי זה בדלת האחורית, אדם בעל חזון רוחני נפלא ומורכב יותר מכל דבר אחר על פני כדור הארץ, מבנה שלעומתו לא היו כל הישגיו החומריים של האדם יותר מאשר פסולת, ושעם זאת חמק מכל הגדרה”.
לא קל לערוך היכרות חטופה עם המיתוסים ועם התרבות האבוריג’ינית באוסטרליה. דברים רבים שקשורים לתרבות עתיקה ומורכבת זאת סמויים מן העין ומסתתרים מתחת לפני השטח. דווקא לאור זאת כדאי וחשוב להכין קצת שיעורי בית לפני נסיעה לאוסטרליה ולפני המפגש וההתמודדות עם התרבות האבוריג’ינית.
מי הם האבוריג’ינים?
האבוריג’ינים הם התושבים הקדמונים של אוסטרליה, שחיו ביבשת במשך כמה עשרות אלפי שנים לפני שהגיעו המהגרים הלבנים הראשונים. ההערכה הרווחת היא שהם חיו באוסטרליה במנותק משאר האנושות ובזכות זאת פיתחו תרבות עשירה ומסקרנת.
התרבות האבוריג’ינית
בבסיס התרבות האבוריג’ינית עומדים העברה בעל פה, בשירה ובציור של אוסף ענק של מיתוסים ואגדות. קובץ המיתוסים הזה, שמהווה את המסורת האובריג’ינית, נקרא “זמן החלום”.
מהו זמן החלום?
זמן החלום במסורת האבוריג’ינית מתייחס לתקופה של בריאת העולם. באותה תקופה פעלו האבות הקדמונים של התרבות ועימם מתקשרים גם האבוריג’ינים בני זמננו. הם משתמשים בשירה, ריקוד, נגינה ובחפצים מקודשים כדי להיכנס לזמן החלום ולהיפגש עם אבותיהם. אגדות רבות שמתארות את זמן החלום הועברו במהלך השנים בעל פה.
מהם נתיבי השיר?
נתיבי השיר הם מסלולים סמויים מן העין שחוצים את היבשת כולה ומסמנים את המקומות המקודשים לאבוריג’ינים, את האתרים עליהם הצביעו האבות הקדמונים, ואת הנתיבים בהם פסעו בני התרבות הקדומה במשך אלפי שנים. מבקרים זרים מתקשים להצביע על נקודות הציון בנתיבים אלה.
מה קורה לאבוריג’ינים כיום?
באוסטרליה חיים כיום כחצי מיליון אבוריג’ינים. בשנים האחרונות חלו תהפוכות רבות במעמדם ובייצוג שלהם באוכלוסיה. לאחר שבמשך מאות שנים נהרסה תרבותם בידי המתיישבים הלבנים ויותר מתשעים אחוזים מאוכלוסייתם נכחדה המצב השתנה בעשרות השנים האחרונות באורח קיצוני. מאז 1998 מציינים באוסטרליה את יום ההתנצלות, שנועד לכפר על העוולות שנעשו לאבוריג’ינים. כיום הושבו לחזקתם רבים מהאתרים המקודשים להם. המפורסם ביותר הוא סלע אולורו (איירס רוק) במרכז היבשת. למרות שהם מהווים רק כשלושה אחוז מן האוכלוסייה הם עדיין מהווים במקומות רבים בעיה חברתית וחלקם סובלים מהתמכרויות לאלכוהול ומהשמנת יתר.
אמנות אבוריג’ינית
האמנות האבוריג’ינית בולטת כיום מאוד בעיקר בשני תחומים – המוזיקה והציור. בתחום המוזיקה, זוכה כלי הנשיפה המסורתי דידג’רידו לפופולריות רבה ולהכרה ברחבי העולם. בתחום הציור בולטים כמה אמנים אבוריג’ינים חשובים. המאפיין הבולט בציור האבוריג’יני הוא שימוש בנקודות צבע, שבאורח מסורתי שימש הרבה פעמים להעברת מסרים מזמן החלום. כדאי לחפש עבודות אמנות אבוריג’יניות במהלך ביקור באוסטרליה ולהתרשם מן החיבורים המעניינים שנעשים כיום בינן לבין אמנות מודרנית ומערבית.
איפה כדאי לראות את האבוריג’ינים ותרבותם?
במקומות רבים באוסטרליה מארחות כיום קהילות אבוריג’יניות מבקרים ועורכות להם היכרות עם התרבות המסורתית.
כדאי להכיר במיוחד את המקומות האלה:
מאניאלאלוק – מקום החלום
Manyallaluk בטריטוריה הצפונית, לא רחוק מן העיר קתרין היא מקום מושבה של קהילה אבוריג’ינית מכניסת אורחים במיוחד. אנשי המקום מלמדים את המבקרים לצייר בסגנון מסורתי, לארוג בדים, להטיל בומרנג ולבצע לא מעט מן המטלות היומיומיות שכרוכות בקיום אורח החיים האבוריג’יני המסורתי. זאת הזדמנות לא שכיחה לשוחח עם תושבי המקום שיחה אישית.
מרכז האמנות והתרבות האבוריג’ינית
המרכז באליס ספרינגס בטריטוריה הצפונית מאפשר למבקרים לטעום אוכל מסורתי, לצפות בריקודים ובהטלת כידון ובומרנג. כמו כן אפשר ללמוד בו הרבה על ערכי המשפחה בקרב האובריג’ינים. פופולרי במיוחד באתר זה שיעור הנגינה בדידג’רידו. הסיור במקום נמשך כחצי יום. המרכז שייך לתושבים אבוריג’יניים שמתפרנסים ממנו.
מרכז התרבות האבוריג’יני טיאקופאי
מרכז התרבות של בני Tjapukai הוא שלב חדש בהיכרות של מבקרים עם התרבות המסורתית. זה מרכז חדיש שהוקם בהשקעה של מיליוני דולרים ליד העיר Cairnes בקווינסלנד. הוא מציג את ההיסטוריה של בני השבט ואת השימוש שלהם בזמן החלום. חנות האמנות של המרכז נחשבת לאחת הטובות במדינה לרכישת עבודות אבוריג’יניות.
מרכז התרבות אומברה
מרכז Umbarra בניו סאות’ וולס, שוכן ליד נארומה, באזור אגם וואלאגה. יש בו הצות של ריקוד, מוזיקה ושימוש בבומרנג אבל ייחדו טמון בשיחות שאפשר לנהל בו עם בני המקום ובסיורים המודרכים שיוצאים ממנו לאתרים המקודשים לאבוריג’ינים.
אולורו וקאטה טיוטה
סיור מקיף בנוף המקודש לאבוריג’ינים מאפשר להכיר את תרבותם טוב יותר מכל מוזיאון. האתרים אולורו (Uluru) המוכר יותר בשמו איירס רוק וקאטה טיוטה (Kata Tjuta) מקודשים לבני התרבות הקדומה. כדאי לערוך בהם סיור עם מדריך שמכיר את התרבות ויכול לשב בהדרכה את המיתוסים הקדומים ואת האתרים המקודשים. באזור זה אפשר לראות ציורי סלע רבים של האבוריג’ינים. ציורים אלה מהווים חלק חשוב מן ההיכרות עם התרבות המקומית.
המוזיאון הלאומי של אוסטרליה
המוזיאון הגדול הזה בקנברה, בדרום מזרח היבשת, מאפשר לערוך היכרות מסודרת מאוד עם ארבעים אלף שנות ההתיישבות האנושית במקום.
שמורת קאקאדו
ביקור בשמורת Kakadu בטריטוריה הצפונית מאפשר למבקרים להתרשם מציורי הסלע האבוריג’יניים הייחודיים אבל גם לסייר בין הביצות ולצפות בצוקים, ובקרוקודילים. שטחו של פארק קאקאדו זהה לשטחה של כל מדינת ישראל.
מידע שימושי למטייל באוסטרליה
מידע שימושי למטייל באוסטרליה אודות מזג האוויר, אשרת כניסה, חשמל, מטבע ועוד.
אתרים נבחרים באוסטרליה
איפה כדאי לבקר באוסטרליה? לפניכם מידע על האתרים המעניינים ביותר באוסטרליה, מהערים הגדולות סידני ומלבורן, ועד אל נופיו המרהיבים של האי טסמניה – הרים, קרחונים, אגמים, יערות, מפלים, מצוקים ונהרות פרא.
עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על אוסטרליה
לאוסטרליה היבטים שונים ומגוונים – האנשים, ההיסטוריה, התרבות המיוחדת, המבנה הגיאוגרפי ואוצרות הטבע הופכים אותה ליעד מרתק ומיוחד במינו. אספנו עבורכם עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על אוסטרליה.