
צילום: אמיר גור
עידן המחשב: 5 סיבות טובות להשתמש במחשב צלילה
טבלאות הצלילה הספורטיבית היו בעבר כלי מרכזי בתכנון הצלילה. הנוף הטיפוסי במועדוני הצלילה כלל צוללים ישובים יחד, רוכנים על טבלה ומתווכחים ביניהם כיצד נכון יותר להשתמש בהן, לפני ירידה למים. עם השנים האירועים הללו הפכו לנדירים, ולא בגלל שכל הצוללים נהיו מומחים לטבלאות, אלא בזכות אביזר הצלילה שהפך את חיינו לקלים יותר, חכמים יותר, ובעיקר – לבטוחים יותר – מחשב הצלילה. בכתבה, כמה סיבות טובות להתחיל להסתובב עם מחשב.
בזכות הנוחות
בקורס הכוכב הראשון למדנו לתכנן צלילה במה שקראנו לו “פרופיל מרובע”. למה הכוונה? ציירנו “בור” מלבני, שתחתיתו מייצגת את העומק המקסימלי אליו נגיע, ובתכנון הצלילה סיכמנו שנרד למים, נגיע לעומק המרבי, נשהה בו את כך וכך הדקות המותרות לפי הטבלה (פחות זמן העלייה) ומשם נעלה למעלה.
למרות הרצון הטוב של כל צולל לעמוד בתכנון, בדרך כלל אנחנו לא מבצעים “פרופיל מרובע” אלא צוללים ב”מדרגות” או בעומקים משתנים – הצלילה שלנו דינמית, תלוית טופוגרפיה ומוקדשת לחוויית המסע ולא למטרת ההגעה לעומק שסוכם. כאן למחשב הצלילה יש יתרון עצום על פני הטבלאות: הוא מקבל את נתוני הצלילה ב”שידור חי” ויודע להתאים את פרופיל הצלילה לפי מה שנעשה בפועל ולא למה שתוכנן מראש, תוך שהוא מתחשב בחריגות ומשנה את זמני התחתית בעומק הנתון, בהתאם.
תיעוד, מעקב והצלת חיים אדם
מטרתו הראשונה והעיקרית של מחשב הצלילה היא להפחית משמעותית את הסיכוי להתקרב לגבולות הדקומפרסיה ולמנוע מהצולל לחלות במחלה. המודל שעליו נשען המחשב דומה מאוד למודל שבבסיס טבלת הדקומפרסיה המוכרת, כאשר הנתונים הנאגרים בו במהלך הצלילה, לגבי הזמן והעומק המדויק שבו שהה הצולל, מסייעים לו להתאים את פרופיל הצלילה הרצוי, באופן ספציפי לצולל העונד אותו על היד. ניתן לשנות את רמת הסיכון שהמחשב ייקח בחשבון, בהתאם לגורמי סיכון למחלת הדקומפרסיה, המשתנים בין אדם לאדם. המחשב אינו מתחשב רק בצלילה הנוכחית, אלא גם בצלילות שקדמו לה והזמן המדויק שחלף בין הצלילות. כאשר יוצאים לספארי צלילה יש לכך חשיבות יתרה, בשל כמות הצלילות בסדרה, והעובדה שמעוניינים לצלול לפחות 3 צלילות ביום. ביעדים מסוימים, כמו האיים המלדיביים למשל, מחשב צלילה הוא אביזר חובה, שבלעדיו לא יורדים למים. במידה שאין לכם מחשב – לצוללים שיוצאים לספארי איתנו אנחנו דואגים להשכרת מחשב מהארץ במחיר סמלי.
נוסף על אלה, המחשב אינו לוקה בטעויות אנוש נפוצות, כמו טעות בחישוב קבוצת הצלילה החוזרת, או טעות במדידת זמני הצלילה וההפסקה. כמובן שכמו בכל מחשב – תקלות יכולות לקרות, אך הן נדירות ובוטות מספיק כדי להדליק נורה אדומה.
צלילה דינמית ומשתנה
מחשב הצלילה הופך עד מהרה לאביזר האהוב ביותר על הצולל, שכן הוא פריט הציוד היחיד שממש “חווה” איתנו את הצלילה. בנוסף, הוא עושה הכל כדי שיהיה לנו ממש נוח לצלול איתו: לרוב מחשבי הצלילה תצוגה גדולה, בולטת וברורה, והשימוש בהם מצריך כמה דקות הסבר. גם אם אין לכם מחשב משלכם, מדריך מצוות צלילה גיאוגרפית יוכל לשבת איתכם ועם המחשב השכור, ובתוך כמה דקות תדעו להפעיל ולהשתמש בו.
המחשב עושה את החיים קלים גם במהלך העלייה לחניית הבטיחות – מפני שהוא מצפצף ברגע שעולים מהר מדי (אפשר להפסיק לספור 10 מטרים לדקה…), וכשמגיעים לחנייה המחשב מתחיל למנות את הזמן אחורה. אם שקעתם מתחת ל-6 מטרים במהלכה, הוא יפסיק את הספירה עד שתחזרו לטווח המומלץ.
בגלל הבטיחות
אין ספק ששימוש במחשב צלילה מפחית משמעותית את הסיכון לדקומפרסיה והופך את חיינו לקלים ונוחים יותר. עם זאת, כדי להשתמש במחשב בצורה נכונה – חובה להקדיש לו זמן מחוץ למים ולהכיר את הפונקציות השונות. בנוסף, אם בחרנו להשתמש במחשב במהלך סדרת צלילות – אנחנו חייבים לקחת אותו איתנו לכל הצלילות בסדרה, מפני שהוא לא ידע להכניס לאלגוריתם נתוני צלילה שבה לא השתתף.
במידה שמתבצעת צלילה חריגה שמכניסה את הצולל למצב סיכון לדקומפרסיה, המחשב ייתן את העומקים שבהם חובה לבצע חניות דקומפרסיה. אם החניות לא מבוצעות או שהצולל פשוטעולה למעלה במהירות – המחשב יינעל ולא יאפשר צלילה נוספת. במקרה זה – אין להתעלם מהמחשב ולהמשיך לצלול בשום אופן!
לפני רכישת מחשב צלילה מומלץ להתייעץ ולהבין את הצורך שלשמו הוא נקנה. בכל מקרה, לפני השימוש הראשון כדאי לקרוא את המדריך, או לכל הפחות – לקבל הסבר ממי שמכיר את הדגם שקניתם. מדריכי הצלילה שלנו מכירים את רוב הדגמים ויוכלו לסייע בהבנת התצוגה ולעזור בבחירת האלגוריתם המתאים לצולל.
סייגים לשימוש במחשב
כיום, רוב מחשבי הצלילה יודעים להתאים את האלגוריתם שלהם לאחוז החמצן בתערובת האוויר. למי שצוללים עם נייטרוקס ישנן שתי אפשרויות: להשאיר את המחשב על אוויר רגיל, ובכך להגדיל את טווח הבטיחות שלהם, או להזין למחשב את אחוז החמצן לפי מה שהאנלייזר הראה, ובכך לנצל עד הסוף את זמן התחתית הארוך יותר שהשימוש בנייטרוקס מקנה.
עבור צלילה בתערובות מתקדמות יותר וצלילה טכנית, ישנם מחשבים ייעודיים המאפשרים לבצע את הצלילות הללו בבטחה ובהצלחה.
שימוש בתערובות
אחד מיתרונות השימוש במחשב הוא האופן שבו הוא שומר את כל הנתונים – לא רק לגבי הצלילה האחרונה, אלא אפילו 100 צלילות אחורה. זה עוזר לתיעוד הצלילות, ושימושי גם למי שהפסיק כבר לכתוב את פרטי הצלילות ביומן ה”קשיח”.
רוב המחשבים המודרניים מתחברים עם כבל למחשב הנייד וניתן לחלץ מתוכם את “סיפור הדרך” של הצלילה – כמה זמן שהינו בכל עומק ובאיזה חלק של הצלילה. זה כלי נחמד מאוד לניתוח צלילה, ללמידה ולשיפור מיומנויות, אך לא זו המטרה הראשונה שלו. האפשרות לדעת בדיוק מה עשה הצולל במהלך הצלילה חיונית ומצילת חיים כאשר מתרחשת תאונת צלילה, על אחת כמה וכמה – אם הצולל מחוסר הכרה.

10 דברים שכדאי לדעת על ספארי צלילה בירדן
בא לכם לצלול בחו”ל, אבל בקטנה? כדאי שתכירו את ממלכת ירדן, השכנה שמעבר למפרץ. יש בה צלילות מקסימות שמתאימות לכל רמת צלילה, לכל חור בלו”ז ולכל חור בכיס.

13 עובדות קטנות על כריש אחד ענק
כריש הענק הוא הדג השני הכי גדול באוקיינוסים. מה הוא אוכל? למה הדייגים יכולים להריח אותו מרחוק? ולאן הוא נעלם בחורף? היכנסו לכתבה וגלו 13 עובדות קטנות על כריש אחד ממש ממש גדול.

האיים המלדיביים: מפרץ האניפארו
מפרץ האניפארו, או לגונת האניפארו מהווה מוקד עלייה לרגל לחובבי טבע וצוללים שרוצים להיפגש עם “הגדולים” של האוקיינוסים, במספרים גדולים. המפרץ הוכרז בשנת 2011 כאתר מורשת טבע של ארגון UNESCO העולמי, וזה שם את המקום בשורה אחת עם שמורות טבע עולמיות מפורסמות כאיי גלפגוס, שמורת קומודו ואחרים.

"לשקע שלי שני פינים" – שקעים ותקעים בעולם
אתם יוצאים לספארי צלילה, איזה כיף לכם! כבר ארזתם את המצלמה ואת הפנס החביב עליכם, ואת המטענים המתאימים… ואז פתאום נזכרתם שלחשמל חוקים משלו, והם משתנים בין מדינות שונות בעולם. מהם החוקים ומה חשוב לקחת בחשבון לפני שקונים מתאמי חשמל שונים? על כך ננסה לענות בכתבה.

צלילת נייטרוקס - אוויר מועשר בחמצן
עולם הצלילה התפתח משמעותית בעשור האחרון – החל מגידול בכמות העוסקים בספורט הצלילה, דרך הרחבת מגוון יעדי הצלילה אליהם שואפים להגיע, וכלה בעלייה במודעות לבטיחות בצלילה – הן למען הצוללים עצמם והן למען השונית ובעלי החיים שבה. הכתבה הבאה תעסוק באחד האמצעים החשובים ביותר למניעת סיכוני צלילה שונים: “צלילת נייטרוקס”.

איך אורזים לספארי צלילה?
לפני יציאה לספארי צלילה כדאי לחשוב על אופן אריזת המזוודה, חלוקה נכונה של הציוד והיכרות עם “חוקי המשחק” של חברות התעופה, כדי להבטיח שהכל יעבור חלק, תרתי משמע. אז איך נערכים נכון? לטיפים והמלצות היכנסו לכתבה.

צ'ק ליסט אריזה לספארי צלילה וטיול נלווה
יוצאים לספארי צלילה? הכנו במיוחד עבורכם צ’ק ליסט של הדברים שכדאי לכם לארוז לקראת היציאה לטיול מסוג זה. מהנסיון שלנו, חשוב לאזן בין מה שצריך, למה שרוצים ולמה שאומר המשקל של חברת התעופה…. אז כדי שלא תשכחו שום דבר חשוב, היכנסו לכתבה.

ספארי צלילה בסוקורו, מקסיקו
ברוכים הבאים לארץ הטאקו, הסומבררו והכרישים! סוקורו, אי וולקני הממוקם כ-600 ק”מ מערבית לחופי מקסיקו, הוא אחד מיעדי הצלילה המרתקים ביותר, בזכות עושר הדגה, הנופים מעל ומתחת למים, מיני הכרישים – שמציפים את האזור בכמויות, וכמובן – בזכות המנטות האוקייניות גדולות הכנף, שפוקדות את האי בנקודות קבועות, ומגלות עניין רב בצוללים.

ריף הוק – מה זה, איך משתמשים בזה ומהיכן משיגים כזה?
לא כולם מכירים את ה”ריף הוק” (Reef hook), גם אם הם צוללים מנוסים שכבר ראו עולם. לא מדובר בפריט חובה שבלעדיו לא ניתן לצלול, אך בהחלט באביזר צלילה שהופך את צלילות הזרם לחוויה אחרת לגמרי, ועוזר להאריך את זמן השהות באזורים דינמיים, ללא השקעת מאמץ נוסף מצדכם.

ביטוח לספארי צלילה: כל מה שצריך לדעת
אחת השאלות שעולות כמעט לפני כל טיול צלילה היא “איזה ביטוח צריך לעשות..?”. כמו כל דבר טוב, התשובה לשאלה זו מתחלקת לשתיים, כתלות בגיל הצולל וברמת הכיסוי הדרושה לו. כל מה שאתם צריכים לדעת בנושא ביטוח לספארי צלילה – בכתבה שלפניכם.

ספארי צלילה קסום באי זנזיבר
לאן אתם? שאלה הבודקת הבטחונית בנתב”ג. “לזנזיבר” קרנו אליה בפרצופים מאושרים. רק השם שהתגלגל בפינו טמן בחובו הבטחה אקזוטית קסומה. מי-טל גבינג, מדריכת טיולי צלילה בחברה הגיאוגרפית, חזרה מספארי צלילה בזנזיבר, והיא כאן כדי לספר מה מחכה לכם באי התבלינים, מעל ומתחת למים.

ספארי צלילה במלדיביים - גן עדן בגובה פני הים
שוב ההתרגשות הזו שלפני. לא משנה כמה פעמים הייתי שם, עדיין יש תמיד את ההתרגשות שלפני. הציפייה הזו, לתחושות שיש רק שם: השקט, הנוף המדהים, החול הלבן, ומי הטורקיז. ומנגד לכל השקט הזה – הטירוף, המסיבה הגדולה של מתחת למים. האיים המלדיביים. כל קבוצה שאני נוסעת איתה, מסכמת בזה שככה כנראה נראה גן עדן.

ספארי צלילה עם כרישים - 10 טיפים לכרישאי המתחיל
הידעתם שיותר צוללנים נפגעים מהתחשמלות של טוסטר חשמלי מאשר מתקיפת כריש? ועם זאת, אסור לזלזל בכרישים כאשר אתם פוגשים אותם בצלילות. אנחנו מאמינים שצלילה עם כרישים היא דבר נפלא, ולכן ריכזנו עבורכם 10 טיפים חשובים, שכדאי לכם לשנן לפני שתצאו לפגוש אותם בשטח.

אתרי הצלילה המפורסמים ביותר בעולם
בכל מקום שבו יש ים, יש אתרי צלילה. ריכזנו כאן רשימה של אתרי הצלילה המפורסמים ביותר בעולם. אלה הם לאו דווקא האתרים הטובים ביותר, אבל הם בהחלט אתרים שכדאי להכיר, ואם יזדמן לכם להיות באזור, המידע הזה יוכל להיות שימושי מאוד ולהפוך מפנטזיה למציאות…

10 דברים שכדאי לדעת על ספארי צלילה בגלפגוס
אם צללתם כבר בכמה מקומות בעולם, אם אתם לא בהכרח מחפשים “גן עדן” פסטורלי ורגוע’ אלא אקשן מטורף ואקסטרים של טבע ובעלי חיים, אם אתם אוהבים כרישים ואם עוד לא הייתם בגלפגוס (או אם הייתם ולא צללתם) – הכתבה הזו היא בשבילכם!

10 דברים שכדאי לדעת על ספארי צלילה במלדיביים
אחרי שצללתם באילת ובים התיכון, ואולי גם בטיול שלכם במקסיקו– כנראה שהאיים המלדיביים הם היעד הבא שלכם. זהו גן עדן אמיתי, מעל ומתחת למים, עם עושר אדיר של אלמוגים, דגים, כרישים ומנטות. כאן תגלו כל מה שאתם צריכים לדעת לקראת טיול הצלילה שלכם במלדיביים.

משקלים משוערים עבור ציוד צלילה וציוד אישי, באריזה לספארי צלילה
כשאורזים לקראת ספארי צלילה, למשקל הציוד יש משמעות גדולה. הכנו במיוחד עבורכם טבלת משקלים משוערים לציוד הצלילה והציוד האישי, על מנת לעזור לכם לארוז בקלות.