צילום: אמיר גור
איך אורזים לספארי צלילה?
האגדה מספרת על זוג צוללים שנסעו לחופשת צלילה במלדיבים. בבואם להפקיד את המזוודה בדלפק הצ’ק אין, הם גילו לדאבונם, שחריגה מפתיעה של 4 ק”ג, תקנוס אותם בסכום לא מבוטל של דולרים. מה עשו השניים? הוציאו את הווסתים מהתיק, “את הצעיפים שלנו ניקח איתנו למטוס!”, וכרכו על צווארם; הוציאו את המאזנים מהתיק, “גם האפודות יעלו איתנו!”, ולבשו אותם על הבגדים (שגם ככה נלבשו בשלוש שכבות – הכל כדי לחסוך כמה גרמים בתיק). כנראה בשלב שבו הם שלפו את הסנפירים והצהירו עליהם כאופנה החדשה בתחום ההנעלה, דיילת הקרקע התחילה לחשוד…
הסיפור משעשע אמנם, אך אין ספק שלפני יציאה לספארי צלילה כדאי לחשוב על אופן אריזת המזוודה, חלוקה נכונה של הציוד והיכרות עם “חוקי המשחק” של חברות התעופה, כדי להבטיח שהכל יעבור חלק, תרתי משמע.
כפיות במזוודה
סידור וחלוקת הציוד, במיוחד אם בחרתם בתיק פשוט, חשוב גם לשמירה על הציוד וגם בכדי לאפשר מקום לכל הציוד. את התיק הגדול רצוי להתחיל לארוז עם המאזן השכוב על גבו, חובק את הווסת (כל האבזמים סגורים עליו, וכן רצועת הבטן). משני צדי המאזן – הסנפירים, ובתוך אחד הסנפירים – המסיכה. גרביים מוטמנות בבוטיז, כובע צלילה – על הדרגה הראשונה של הווסת. הבגדים מרפדים את הציוד מכל עבר, ובחלל שנותר בתחתית התיק ניתן להכניס ציוד אישי נוסף (כלי רחצה, קרם הגנה וכו’).
תיק עליה למטוס
נותר בדרך כלל גורם עלום במשוואה – מעטות הן החברות ששוקלות אותו, כל עוד מדובר בתיק סטנדרטי שלא מעורר חשד. תיק של עד 8 ק”ג ייחשב לתקין ולא יהווה בעיה. בחברות מסוימות ישנו היתר להעלות למטוס, בנוסף לתיק הגב, תיק ציוד צילום או תיק מחשב. זהו בונוס רציני לחובבי הצילום שבינינו, שנקרעים לפני הטיול בבחירה שבין מצלמת הסטילס, לגו פרו, לווידאו, ולבין כמה פלאשים…
שימו לב שכאשר אתם מפקידים את הציוד היקר לכם בדלפק, אתם מקבלים פתק שמודבק על גבי הדרכון או מונח בסתמיות בתוכו. הפתק הזה הוא ה”קבלה” שלכם והדרך הטובה ביותר לאתר את המטען שלכם במידה שלא הגיע יחד איתכם. חשוב לשמור עליו, ולהעיף בו מבט, מפני שעליו מצוין גם היעד הסופי אליו הוא טס.
ראשית – דע את האויב
כיום בעידן השמיים הפתוחים – השוק רווי בחברות תעופה, שלכל אחת מהן כללים משלה באשר למשקל המרבי המותר בתיק תא המטען ובתיק העלייה למטוס. חשוב מאוד לחקור את הנושא היטב כדי להימנע מהפתעות, ולצורך השוואה וקבלת מושג, אפשר להתייחס לנתונים הבאים: רוב החברות מאפשרות עד 20 ק”ג בתיק אחד, שעולה לבטן המטוס. ישנן חברות שמאפשרות 23 ק”ג ולפעמים, בתקופות חגים למשל, חברות מסוימות מתירות גם חריגת משקל עבור ציוד ספורט וציוד צלילה. באם תכנית הטיסות שלכם כוללת בה מעבר מחברה לחברה – צריך לבדוק מה היא החברה המחמירה יותר, וליישר קו עם הדרישות שלה.
צ’ק ליסט ציוד צלילה וציוד נלווה לטיול צלילה
דיאטה לציוד הצלילה
בחירה נכונה של הציוד בר-המזל שיצטרף אליכם לספארי מהחלומות, יכולה להשפיע משמעותית על המשקל. אם אתם לקראת קניית ציוד, מומלץ לקחת בחשבון מאזן קל משקל, עם מעט טבעות מפלדה, שני כיסים בלבד, רצועת גב אחת ומעט אבזמים. וסת צלילה מתוחכם (שעמיד בטמפ’ נמוכות, למשל) עלול לכלול דרגה ראשונה בומבסטית, וכדאי להעדיף על פניו וסת קל משקל ו”פשוט”. ישנה נטייה לארוז תמיד יותר חלקי חליפות צלילה ממה שמשתמשים בפועל, למקרה שיהיה קר. קחו בחשבון שברוב יעדי הצלילה, המים חמים עד ממוזגים, ולכן בדיקה מוקדמת מול מדריך הצלילה/ האתר, תגלה מה ממוצע הטמפרטורות הטיפוסי לעונה, והאם ישנה תופעה של טרמוקלינות קרות אליה מומלץ להתכונן. ברוב המקרים תגלו שאפשר להשאיר בבית את חליפת ה-7 מ”מ, ולהסתפק בכובע או צ’יקן וסט, “ליתר ביטחון”.
את פנס הצלילה האימתני שמאיר את כל מפרץ אילת, מומלץ להשאיר בבית ולא לקחת איתכם לספארי הצלילה. גם ככה מדובר על צלילת לילה אחת או שתיים, וניתן להסתפק בפנס “פושט” קטן, או לשכור מהספינה בכמה דולרים.
אחרון חביב הוא תיק הציוד: גם כאן יש פוטנציאל לחסוך בכ-20% ממשקל המטען, על ידי בחירה בתיק רך (שעדיף ממילא כאשר יוצאים להפלגה ארוכה), תיק “שק” – עם מעט תאים ואבזמים, ואפילו – ללא גלגלים. אל דאגה – מהשדה יאספו אתכם לספינה, ולמעשה כמעט ואין מעברים בהם אתם צריכים להרים את התיק בעצמכם – ובהם בד”כ יש עגלות.
שקילת הציוד
מומלץ מאוד להימנע מהפתעות בדלפק ולשקול את הציוד בבית. איך עושים את זה? שוקלים את עצמכם בלי הציוד, יורדים מהמשקל ונשקלים עם הציוד (כן כן, זה כבד, אבל קצר). הפער בין המשקל שלכם בלי ציוד לבין משקל עם – הוא המשקל של הציוד. זו הדרך הטובה ביותר להתגבר על “חילוקי דעות” בין המשקל הביתי לבין המשקל בשדה התעופה.
טבלת משקלים משוערים לציוד צלילה וציוד נלווה
Travel Light
בחישוב זריז, אם ציוד צלילה מלא וסטנדרטי שוקל כ-15 ק”ג, אזי שנותרו לכם עוד כ-5 ק”ג להשקיע בציוד האישי. 5 ק”ג זה לא מעט, אך גם כאן תצטרכו לעשות ויתורים ולהסתפק בשלושה-ארבע סטים של בגדים. אפשר להתעודד מכך שמשך רוב הטיול גם ככה תהיו מתחת למים, או שרועים בבגדי ים על חוף גן עדן, או משתזפים על הסיפון עם ספר טוב… בדרך כלל רוב הבגדים חוזרים לארץ נקיים, מחוסר שימוש. אפשר לחסוך משקל גם על ידי תיאום בין מי שטסים יחד – למשל, אם יוצאים לספארי ארבעה חבר’ה והטיול כולל יום בג’ונגל, אין צורך שכל אחד מהארבעה יביא 3 סוגים של דוחה יתושים. כנ”ל לגבי קרם הגנה וחטיפים, שניתן לחלק בין התיקים ולחסוך בכפילויות. שימו לב שברוב אופרציות הצלילה ובתי המלון מספקים שמפו, כך שמיותר לקחת איתכם.
על מה אסור לוותר בשום מחיר?
ישנם פריטים אישיים שחשוב להכניס ויהי מה. חשוב מאוד לארוז בתיק שעולה למטוס כל תרופה אישית, בין אם היא מצילת חיים ובין אם היא רק מקלה עליהם, וכן מסמכים, תעודות הסמכה, ביטוח ומחשב צלילה. מסיכת צלילה אופטית, שיכולה לעשות את ההבדל בין ספארי מוצלח לבין “איפה ראיתם כריש לווייתן??”, רצוי לארוז גם כן בתיק העלייה למטוס. מומלץ לקחת כובע נוח, משקפי שמש, בגד ים פשוט, קרם הגנה ואלוורה.
לסיכום, עיקרי הדברים: הכירו היטב את מגבלות המשקל (סוכן הנסיעות יכול וצריך לספק לכם מידע זה), פצלו את הציוד לתיק מטען ותיק עלייה למטוס (לפי חשיבות), קחו בחשבון תיק עלייה נוסף עבור מצלמות או מחשב נייד, שקלו את הכל מבעוד מועד, תאמו עם החברים וותרו על פריטים חוזרים (ועל חצי מהבגדים), שקלו שוב. מרוצים? שיהיה ספארי צלילה מושלם וטיול נעים!
10 דברים שכדאי לדעת על ספארי צלילה בירדן
בא לכם לצלול בחו”ל, אבל בקטנה? כדאי שתכירו את ממלכת ירדן, השכנה שמעבר למפרץ. יש בה צלילות מקסימות שמתאימות לכל רמת צלילה, לכל חור בלו”ז ולכל חור בכיס.
13 עובדות קטנות על כריש אחד ענק
כריש הענק הוא הדג השני הכי גדול באוקיינוסים. מה הוא אוכל? למה הדייגים יכולים להריח אותו מרחוק? ולאן הוא נעלם בחורף? היכנסו לכתבה וגלו 13 עובדות קטנות על כריש אחד ממש ממש גדול.
האיים המלדיביים: מפרץ האניפארו
מפרץ האניפארו, או לגונת האניפארו מהווה מוקד עלייה לרגל לחובבי טבע וצוללים שרוצים להיפגש עם “הגדולים” של האוקיינוסים, במספרים גדולים. המפרץ הוכרז בשנת 2011 כאתר מורשת טבע של ארגון UNESCO העולמי, וזה שם את המקום בשורה אחת עם שמורות טבע עולמיות מפורסמות כאיי גלפגוס, שמורת קומודו ואחרים.
"לשקע שלי שני פינים" – שקעים ותקעים בעולם
אתם יוצאים לספארי צלילה, איזה כיף לכם! כבר ארזתם את המצלמה ואת הפנס החביב עליכם, ואת המטענים המתאימים… ואז פתאום נזכרתם שלחשמל חוקים משלו, והם משתנים בין מדינות שונות בעולם. מהם החוקים ומה חשוב לקחת בחשבון לפני שקונים מתאמי חשמל שונים? על כך ננסה לענות בכתבה.
צלילת נייטרוקס - אוויר מועשר בחמצן
עולם הצלילה התפתח משמעותית בעשור האחרון – החל מגידול בכמות העוסקים בספורט הצלילה, דרך הרחבת מגוון יעדי הצלילה אליהם שואפים להגיע, וכלה בעלייה במודעות לבטיחות בצלילה – הן למען הצוללים עצמם והן למען השונית ובעלי החיים שבה. הכתבה הבאה תעסוק באחד האמצעים החשובים ביותר למניעת סיכוני צלילה שונים: “צלילת נייטרוקס”.
צ'ק ליסט אריזה לספארי צלילה וטיול נלווה
יוצאים לספארי צלילה? הכנו במיוחד עבורכם צ’ק ליסט של הדברים שכדאי לכם לארוז לקראת היציאה לטיול מסוג זה. מהנסיון שלנו, חשוב לאזן בין מה שצריך, למה שרוצים ולמה שאומר המשקל של חברת התעופה…. אז כדי שלא תשכחו שום דבר חשוב, היכנסו לכתבה.
ספארי צלילה בסוקורו, מקסיקו
ברוכים הבאים לארץ הטאקו, הסומבררו והכרישים! סוקורו, אי וולקני הממוקם כ-600 ק”מ מערבית לחופי מקסיקו, הוא אחד מיעדי הצלילה המרתקים ביותר, בזכות עושר הדגה, הנופים מעל ומתחת למים, מיני הכרישים – שמציפים את האזור בכמויות, וכמובן – בזכות המנטות האוקייניות גדולות הכנף, שפוקדות את האי בנקודות קבועות, ומגלות עניין רב בצוללים.
עידן המחשב: 5 סיבות טובות להשתמש במחשב צלילה
טבלאות הצלילה הספורטיבית היו בעבר כלי מרכזי בתכנון הצלילה. היום יש אביזר צלילה שהפך את חיינו לקלים יותר, חכמים יותר, ובעיקר – לבטוחים יותר – מחשב הצלילה. בכתבה, כמה סיבות טובות להתחיל להסתובב עם מחשב.
ריף הוק – מה זה, איך משתמשים בזה ומהיכן משיגים כזה?
לא כולם מכירים את ה”ריף הוק” (Reef hook), גם אם הם צוללים מנוסים שכבר ראו עולם. לא מדובר בפריט חובה שבלעדיו לא ניתן לצלול, אך בהחלט באביזר צלילה שהופך את צלילות הזרם לחוויה אחרת לגמרי, ועוזר להאריך את זמן השהות באזורים דינמיים, ללא השקעת מאמץ נוסף מצדכם.
ביטוח לספארי צלילה: כל מה שצריך לדעת
אחת השאלות שעולות כמעט לפני כל טיול צלילה היא “איזה ביטוח צריך לעשות..?”. כמו כל דבר טוב, התשובה לשאלה זו מתחלקת לשתיים, כתלות בגיל הצולל וברמת הכיסוי הדרושה לו. כל מה שאתם צריכים לדעת בנושא ביטוח לספארי צלילה – בכתבה שלפניכם.
ספארי צלילה קסום באי זנזיבר
לאן אתם? שאלה הבודקת הבטחונית בנתב”ג. “לזנזיבר” קרנו אליה בפרצופים מאושרים. רק השם שהתגלגל בפינו טמן בחובו הבטחה אקזוטית קסומה. מי-טל גבינג, מדריכת טיולי צלילה בחברה הגיאוגרפית, חזרה מספארי צלילה בזנזיבר, והיא כאן כדי לספר מה מחכה לכם באי התבלינים, מעל ומתחת למים.
ספארי צלילה במלדיביים - גן עדן בגובה פני הים
שוב ההתרגשות הזו שלפני. לא משנה כמה פעמים הייתי שם, עדיין יש תמיד את ההתרגשות שלפני. הציפייה הזו, לתחושות שיש רק שם: השקט, הנוף המדהים, החול הלבן, ומי הטורקיז. ומנגד לכל השקט הזה – הטירוף, המסיבה הגדולה של מתחת למים. האיים המלדיביים. כל קבוצה שאני נוסעת איתה, מסכמת בזה שככה כנראה נראה גן עדן.
ספארי צלילה עם כרישים - 10 טיפים לכרישאי המתחיל
הידעתם שיותר צוללנים נפגעים מהתחשמלות של טוסטר חשמלי מאשר מתקיפת כריש? ועם זאת, אסור לזלזל בכרישים כאשר אתם פוגשים אותם בצלילות. אנחנו מאמינים שצלילה עם כרישים היא דבר נפלא, ולכן ריכזנו עבורכם 10 טיפים חשובים, שכדאי לכם לשנן לפני שתצאו לפגוש אותם בשטח.
אתרי הצלילה המפורסמים ביותר בעולם
בכל מקום שבו יש ים, יש אתרי צלילה. ריכזנו כאן רשימה של אתרי הצלילה המפורסמים ביותר בעולם. אלה הם לאו דווקא האתרים הטובים ביותר, אבל הם בהחלט אתרים שכדאי להכיר, ואם יזדמן לכם להיות באזור, המידע הזה יוכל להיות שימושי מאוד ולהפוך מפנטזיה למציאות…
10 דברים שכדאי לדעת על ספארי צלילה בגלפגוס
אם צללתם כבר בכמה מקומות בעולם, אם אתם לא בהכרח מחפשים “גן עדן” פסטורלי ורגוע’ אלא אקשן מטורף ואקסטרים של טבע ובעלי חיים, אם אתם אוהבים כרישים ואם עוד לא הייתם בגלפגוס (או אם הייתם ולא צללתם) – הכתבה הזו היא בשבילכם!
10 דברים שכדאי לדעת על ספארי צלילה במלדיביים
אחרי שצללתם באילת ובים התיכון, ואולי גם בטיול שלכם במקסיקו– כנראה שהאיים המלדיביים הם היעד הבא שלכם. זהו גן עדן אמיתי, מעל ומתחת למים, עם עושר אדיר של אלמוגים, דגים, כרישים ומנטות. כאן תגלו כל מה שאתם צריכים לדעת לקראת טיול הצלילה שלכם במלדיביים.
משקלים משוערים עבור ציוד צלילה וציוד אישי, באריזה לספארי צלילה
כשאורזים לקראת ספארי צלילה, למשקל הציוד יש משמעות גדולה. הכנו במיוחד עבורכם טבלת משקלים משוערים לציוד הצלילה והציוד האישי, על מנת לעזור לכם לארוז בקלות.